Procter & Gamble | Dalende volumes blijven aandachtspunt
Procter & Gamble heeft als een van haar strategische speerpunten een portfolio dat consumenten dagelijks gebruiken. Procter & Gamble wil merken hebben waarbij de consument kiest voor de kwaliteit ervan. Deze producten moeten via innovatie een superieure optie zijn ten opzichte van die van de concurrentie. Sterker nog, de producten moeten zo goed zijn dat consumenten de superioriteit herkennen en de consumentenverwachting van een hele productcategorie omhoog trekken. En daarvoor betaalt de consument een premie. Afgelopen kwartalen had een betere productenmix een positieve invloed van gemiddeld 1% op de omzet: meer premium producten met hogere prijzen.
Het economische sentiment is echter zo dat een deel van de consumenten juist erg kritisch kijkt naar de uitgaven. Het gebroken boekjaar van Procter & Gamble loopt tot en met juni. Het kwartaal van januari tot en met maart 2022 (kw3 van boekjaar 2021/2022) was het laatste met positieve volumegroei (+3% jaar op jaar). De prijsverhoging bedroeg toen 5%. Dit beeld ging vrijwel eenduidig op voor elk van de vijf de afdelingen: Beauty, Grooming, Health Care, Fabric & Home en ten slotte Baby, Feminine en Family Care.
De vijf kwartalen erna lagen de prijsverhogingen met 7 tot 10% nog hoger op jaarbasis. De consumenten gingen minder P&G-producten afnemen: in het slechtste kwartaal zelfs 6% minder. Volumegroei is nooit een harde eis. Als de omzet door prijsverhogingen meer stijgt dan dat deze door volumevermindering daalt, dan geeft dit een positieve prijselasticiteit, meer omzet en onderaan de streep meer winst. Het laatste kwartaal met positieve volumegroei was echter ook het kwartaal met de hoogste organische omzetgroei: 10%. Oftewel, grotere prijsverhogingen lijken onderaan de streep een negatieve impact te hebben op de omzetgroei. Daarmee is de volumegroei een belangrijke parameter geworden om de kwartaalcijfers te beoordelen.
Het afgelopen kwartaal van boekjaar 2023/2024 daalden de totale organische volumes weer, nu met 1%. De prijzen stegen met 7% en de verbeterde mix droeg 1% bij aan de omzetcijfers. Onderaan de streep resteerde dus 7% organische omzetgroei ten opzichte van een jaar geleden. Positief was dat de brutomarge met 4,6 procentpunt steeg door onder andere prijsverhogingen, efficiëntere productie en betere grondstofprijzen.
Advies aandeel Procter & Gamble op ‘houden’
Voor heel boekjaar 2023/24 voorziet Procter & Gamble nu een organische omzetgroei van 4 tot 5%. En de winst per aandeel stijgt naar verwachting met 6% tot 9%. Onze huidige schatting van een winst per aandeel van $6,33 valt in het midden van die range en wordt gehandhaafd. De k/w komt daarmee uit op 23,5. Ondanks het defensieve en voorspelbare karakter blijft dat een pittige waardering bij het ontbreken van volumegroei. Ceo Jon Moeller lichtte bij CNBC toe dat hij ‘happy’ is met waar de prijzen momenteel staan. En daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat de volumegroei zal verbeteren en een hogere waardering gerechtvaardigd is. Het advies voor het aandeel Procter & Gamble blijft ‘houden’.