Amazon | Koers omhoog ondanks verhaal van twee kanten
Wie naar de omzetverdeling van Amazon kijkt, ziet in de eerste plaats een retailer met een cloud-afdeling als aanhangsel. De retail-activiteiten (e-commerce, verkoop van producten van derde partijen, fysieke winkels en abonnementsdiensten) staan samen in voor 83% van de groepsomzet, waarvan het grootste deel uit Noord-Amerika komt (61%) en de rest van de internationale activiteiten (22%).
De cloud-afdeling Amazon Web Services of AWS staat in voor de resterende 17%. Naar winstgevendheid toe is het beeld omgekeerd. AWS tekent voor maar liefst 70% van de operationele winst dankzij de hoge marges. Bij retail zijn deze traditioneel heel laag of zelfs negatief.
Marges in de lift bij retail…
De groepsomzet klom in het tweede kwartaal met 11% naar $134,4 mrd. De Noord-Amerikaanse retail-activiteiten deden het in het tweede kwartaal uitstekend met een groei van 11% naar $82,5 mrd. De winstgevendheid verbeterde voor het vijfde opeenvolgende kwartaal dankzij ingrijpende kostenbesparingen. De afdeling haalde een operationele winst van $3,2 mrd, goed voor een marge van 3,9% tegenover nog -0,8% een jaar eerder.
De internationale retail-tak moest nauwelijks onderdoen wat groei betreft (+10%) maar boekte wel een operationeel verlies van $895 mln, goed voor een negatieve marge van -3%. Een jaar eerder was dit nog 6,5%, dus er is wel beterschap.
…maar niet bij AWS
Beleggers keken met name uit naar de prestatie van AWS en die was gemengd. De omzet van de cloudafdeling groeide met 12% naar $22,1 mrd. Dit was een stuk lager dan de concurrerende cloudplatformen van Microsoft (Azure) en Alphabet (Google Cloud), die het voorbije kwartaal met respectievelijk 26% en 28% groeiden. Amazon kan wel het excuus van een lastige vergelijkingsbasis met een uitzonderlijk sterk kwartaal een jaar eerder inroepen. Toen groeide de afdeling met 33%. De operationele marge van AWS ligt met 24,2% een stuk hoger dan die van de retail-activiteiten maar zit de voorbije kwartalen wel in een dalende trend.
De nettowinst kwam uit op $6,8 mrd tegenover nog een verlies van $2 mrd een jaar eerder. Amazon beschikt nog over een participatie van ongeveer 17% in Rivian Automotive, een producent van elektrische bestelbusjes. Omdat Rivian zelf beursgenoteerd is, schommelt de waarde van die participatie en dat kan in sommige kwartalen een grote impact hebben op de nettowinst
Aandeel Amazon op ‘houden’
Het aandeel Amazon staat ongeveer op hetzelfde niveau als twaalf maanden geleden maar is sinds begin dit jaar wel met meer dan 60% gestegen. Dit en volgend boekjaar zal de omzet met ongeveer 10% toenemen. Ik verwacht dit boekjaar een winst van $1,60 per aandeel, in 2024 oplopend naar $2,60 volgend jaar. Daarmee noteert Amazon tegen meer dan 50 keer de verwachte winst van 2024.
Dat is met wat goede wil nog te verantwoorden voor het cloudsegment, maar zeker niet voor de retail-activiteiten. Bovendien is de dreigende recessie een bijkomende factor van onzekerheid wat de consumenten- en IT-uitgaven betreft. Daarom ga ik op dit moment niet verder dan een houdadvies voor het aandeel Amazon.