Advieswijziging Volkswagen | Marges boven marktaandeel
Volkswagen hield vorige week haar Capital Markets Day. De komende jaren (2023-2027) mikt het management op een omzetgroei tussen de 5 en 7% per jaar.
De operationele marge van 8,1% in 2022 dient daarbij de komende jaren gestaag op te lopen, zodat in 2030 een marge zal worden bewerkstelligd tussen de 9% en 11%. Op de middellange termijn (2027) mikt het management op een marge tussen de 8 en 10%. Om deze doelstellingen kracht bij te zetten gaat de bedrijfsstructuur op de schop.
Bedrijfsstructuur
In plaats van een centrale aansturing wordt de groep onderverdeeld in vier marktgroepen: Kern, Progressief, Luxe & Sport en Vrachtwagens. De losse groepen en merken krijgen daarbij meer macht en worden verantwoordelijk gesteld voor de eigen doelstellingen. Bij de marktgroep Luxe & Sport ligt de margedoelstelling in 2030 op 20%.
In 2026 moet een nieuw platform voor elektrische voertuigen gelanceerd worden, wat de basis zal vormen voor alle merken van de groep, van stadsvoertuig tot luxe sportauto. Dat zou tot schaalvoordelen moeten leiden. Daarnaast is het management in gesprek met de vakbonden over een reorganisatieplan waarvan €10 mrd aan extra winst wordt verwacht, eveneens tegen 2026.
Volkswagen af van marktaandeel
De belangrijkste strekking van de Capital Markets Day is dat de focus echt komt te liggen op marge in plaats van het winnen van het marktaandeel. Dat is ook noodzakelijk, gezien de forse investeringen die VW wenst te doen in elektrificatie.
Daarnaast komt de focus qua investeren meer te liggen op Noord-Amerika en China. In het laatstgenoemde land heeft het enorm veel last van concurrentie. Meer lokaal produceren moet het verlies van marktaandeel tegengaan.
De verkoop van personenvoertuigen is cyclisch met lage marges en daar past een niet al te hoge waardering bij. De kosten gaan bij VW voorlopig voor de baat uit, vanwege de forse investeringen in elektrificatie. De prijzenoorlog in de sector komt ook op een ongunstig moment.
Aandeel Volkswagen naar ‘houden’
Dat alles maakt de beleggingscasus niet rooskleurig. Gezien de zeer lage waardering, een k/w 2023 van slechts 4 blijft het aandeel Volkswagen wel het aanhouden waard. Het advies gaat een trede omlaag van ‘kopen’ naar ‘houden’.
In 2022 verkocht de groep 572.100 volledig elektrische voertuigen, oftewel 6,9% van de totale verkopen. Om de transitie extra kracht bij te zetten zal twee derde van het investeringsbudget van €180 mrd in de komende vijf jaar gealloceerd worden naar elektrificatie en digitalisatie. Dat is fors meer dan de investeringen die concurrenten als BMW en Mercedes-Benz van plan zijn om te doen.