Intel | Onzekere toekomst voor chipfabrikant
De traditionele afzetmarkt voor Intel (pc’s en laptops) doet het slecht en in de gespecialiseerde en meer lucratieve niches heeft het bedrijf zich de kaas van het brood laten eten door bedrijven als Qualcomm en Nvidia. De omzet daalt al 5 kwartalen op rij en Intel is verlieslatend.
CEO Pat Gelsinger zet in op een nieuw ‘foundry’ bedrijfsmodel waarbij Intel net als marktleider TSMC halfgeleiders voor derden zal produceren. Intel hoopt om een deel van de omzet bij het Taiwanese bedrijf weg te snoepen. Daarbij rekent het op bedrijven die de geopolitieke risico’s willen spreiden door hun chips door een westers bedrijf te laten maken.
Profiteren van AI-hype
De vrije kasstroom was in het eerste kwartaal $8,8 mrd negatief. Intel beschikt over $27,5 mrd aan liquiditeiten maar heeft ook $50,3 mrd schulden. Het nieuwe bedrijfsmodel impliceert hoge kapitaaluitgaven door de bouw van nieuwe fabrieken tussen nu en 2026. Intel moet dus in de uitgaven snoeien.
Het dividend werd voor het eerst sinds 2000 verlaagd en wel met 65%. Daardoor daalde het rendement naar 1,5%. Intel wil dit jaar $3 mrd besparen en dit moet tegen 2025 gecumuleerd oplopen naar $8 tot $10 mrd. Intel wil ook profiteren van de AI-hype door een deel van zijn aandelen in Mobileye (software voor zelfrijdende auto’s) te verkopen. Dit moet ongeveer $1,6 mrd opleveren.
Advies aandeel Intel op ‘verkopen’
Na 3 opeenvolgende verlieskwartalen lopen de winstschattingen voor het lopende boekjaar sterk uiteen ($0,12 tot $0,75). Het gemiddelde van deze vork impliceert een k/w van 75 maar ook op basis van de consensus schatting voor volgend jaar ($1,74) bedraagt de k/w 2024 nog 19. Het aandeel Intel is sinds de bodemkoers in maart al met een derde gestegen. Een belegging in Intel is op dit moment erg risicovol omdat er geen enkele garantie is dat het nieuwe bedrijfsmodel een succes wordt. Het verkoopadvies houdt stand.