Portefeuille NL | Ondanks verkoop ING een bescheiden kwartaal
De bankencrisis deze maand heeft de Portefeuille NL flink geraakt. Werd begin maart nog een hoogste stand ooit bereikt, ondertussen is de mooie jaarwinst die op de borden stond zo goed als verdwenen en hebben we ING vorige week moeten verkopen.
Met twee posities in de financiële sector was de voorbeeldportefeuille met onze Nederlandse favorieten ook wel stevig blootgesteld aan de zwaar onder vuur liggende banken- en verzekeringsbranche. Toch valt de achterstand in 2023 tegenover de AEX (+5,5% tegenover +2,2% voor de portefeuille met slotkoersen van vorige week donderdag) nog mee.
Winnaars en zorgenkindjes
Na een succesvol 2022, waarin de Portefeuille NL zo’n 15 procentpunt beter presteerde dan de benchmark, is de voorbeeldportefeuille dus bezig aan een in alle opzichten bescheiden eerste kwartaal. De motor daarbij is het op een na best renderende aandeel uit de AEX; met een koerswinst van 33,6% in 2023 verstevigt Besi de vertrouwde positie als aandeel met de zwaarste weging in de Portefeuille NL. Die plek werd vorig jaar tijdelijk overgenomen door OCI, maar dit aandeel maakt sinds het najaar juist pas op de plaats. Met -10,5% is OCI in 2023 een van de minder renderende fondsen.
Veel meer dan OCI is echter – net als vorig jaar – CM.com (-21,5% dit jaar) hét zorgenkind van de Portefeuille NL. Evenals Besi en de brede technologiesector begon dit aandeel afgelopen najaar met een herstelrally, maar anders dan bij de chipmachinefabrikant stokte de opmars van de softwaremaker al eind januari. CM.com rapporteerde over 2022 lagere groei en lagere marges, maar volgens sectoranalist Hildo Laman zijn er redenen om de komende paar jaar verbetering te verwachten. Het aandeel blijft onze favoriet in de sector technologie (software) én blijft ook in de voorbeeldportefeuille.
Twee andere aandelen die dit jaar teleurstellend presteren, zijn ASR (-15,5%) en SBM Offshore (-13,2%). Het olieservicebedrijf verliest al sinds het najaar telkens wat terrein, vooral door de teruglopende olieprijs. En ASR was de afgelopen weken op het Beursplein een van de grootste slachtoffers van de problemen bij SVB in de VS en Credit Suisse in Europa. Daarnaast werd de koersdruk op verzekeraars de afgelopen weken ook veroorzaakt doordat de boekhoudwijziging IFRS17 voor onzekerheid zorgt. Zowel ASR als SBM Offshore blijven echter koopwaardig én onderdeel van de portefeuille.
Gedwongen verkoop ING
Helaas geldt dat laatste niet voor ING, waarvan wij het advies vorige week verlaagden naar ‘verkopen’ naar aanleiding van de paniek in bankenland nadat woensdag Credit Suisse in problemen was gekomen. De inschatting van onze analist Michiel Pekelharing is dat beleggers rekening moeten houden met een langere periode van hoge volatiliteit bij bankaandelen. Het opwaarts potentieel van ING biedt volgens hem onvoldoende compensatie voor dat sterk toegenomen risico. Na deze adviesverlaging verwijderden we het bankaandeel met slotkoersen van dezelfde woensdag uit portefeuille.
De verkoop van ING was vorige week de eerste transactie die we deden sinds de aanschaf eind augustus vorig jaar van Arcadis en UMG als vervangers voor Boskalis en Pharming. Ook het afgelopen jaarcijferseizoen had ons geen aanleiding gegeven om mutaties in de Portefeuille NL aan te brengen; de cijfers voldeden min of meer aan de verwachtingen. Dat gold naast Besi, dat mogelijk staat voor een opwaartse draai in de cyclus, vooral voor Fagron, Ahold Delhaize en KPN, die koersmatig het jaar ook bovengemiddeld sterk van start zijn gegaan.
Bij Fagron bleek volgens analist Jeff Thijssen uit de jaarcijfers weer eens dat het businessmodel recessiebestendig is en het bedrijf een sterk cashflow genererend vermogen heeft. Hij verhoogde het advies ook weer naar ‘kopen’. Ook de cijfers van KPN waren in lijn met de verwachtingen en de aandeelhouders met een hoger dividend en een nieuw inkoopprogramma. En in de cijfers van Ahold Delhaize was vooral opvallend dat het bedrijf vorig jaar uitstekend weerstand had geboden tegen de hoge inflatie.
Zeker tot aan de start van een nieuwe reeks kwartaalcijferpublicaties volgende maand verwachten wij dat de markten onrustig zullen blijven als gevolg van de toegenomen onzekerheid over de financiële sector, het rentebeleid van de centrale banken en de weer opgelaaide recessieangst. Om die reden wachten we ook met de aanschaf van een vervanger voor ING. Pas in de loop van het voorjaar verwacht ik met de opbrengst van ING, eventueel aangevuld met de dan ook al uitgekeerde dividenden, een nieuwe positie in te nemen.
Vervangers en verwachtingen
Potentiële vervangers voor ING zijn de sectorfavorieten DSM, Galapagos, Aegon, Van Lanschot, Acomo, Nedap, Vopak, ASMI of NSI. Van de bestaande posities hebben wij voor dit jaar hoge verwachtingen van met name AMG, Arcadis, ASR, Ahold Delhaize, Fagron, SBM Offshore, Value8, Besi, CM.com, KPN en Unilever, tien aandelen waarop wij momenteel met het oog op de komende twaalf maanden een koopadvies hanteren. Minder hoge verwachtingen hebben wij van OCI, UMG en Vastned, vier aandelen met een actueel houdadvies.
De auteur heeft posities in Ahold Delhaize, AMG, Arcadis, Besi, KPN, SBM Offshore en Unilever.