Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Spanning stijgt bij Galapagos

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van Galapagos maakten geen grote indruk, maar de verwachtingen voor 2020 zijn hooggespannen. De aanstaande lancering van Filgotinib is dan weer minder risicoloos dan de koersrally doet vermoeden.

Galapagos heeft een in financieel opzicht heel mooi 2019 met een wat matig vierde kwartaal afgesloten. De omzet groeide weliswaar met 26% naar €170,2 mln, maar het bedrijfsresultaat daalde van bijna €9 mln naar -€22,7 mln. Onderaan de streep sloeg een winst van €15 mln om in een verlies van ruim €100 mln. Het is echter weinig zinvol om een biotechbedrijf zonder productverkopen op de markt af te rekenen op kwartaalcijfers.

Beleggers hadden dan ook vooral oog voor de prognose voor het lopende jaar. De onderneming gaat samen met onderzoekspartner Gilead via een Fase 3-studie onderzoeken of Filgotinib ook effectief is tegen zeldzame gewrichtsaandoening AS. Dit is een aanwijzing dat het middel mogelijk nog breder ingezet kan worden dan het zich al liet aanzien. De cashburn komt op €420 tot €450 mln. Die hoge gelduitstroom is een gevolg van de meer dan 80 klinische onderzoeken die Galapagos dit jaar uitvoert.

Hoogtepunt van 2020

De lancering van Filgotinib als reumabestrijder moet het operationeel hoogtepunt van 2020 worden. Galapagos neemt straks zelf de verkoop in een groep Europese kernlanden voor zijn rekening en ontvangt hoge royalty’s van Gilead over de afzet in andere gebieden. Beleggers zijn al vooruit gelopen op een flitsende verkoopstart en een aanhoudend positieve nieuwsstroom. De beurskoers is de afgelopen twaalf maanden met bijna 200% gestegen. Het initiële succes van het middel hangt onder meer af van de prijsstelling en eventueel door de toezichthouder verplichte bijsluiters. Bij veel vergelijkbare medicijnen (JAK-remmers) moet bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor trombose-risico.

Advies Galapagos

De komende introductie van Filgotinib is minder risicoloos dan de krachtige koersstijging van de afgelopen maanden doet vermoeden. Eind vorig jaar was dat vooruitzicht al aanleiding om aan te raden om winst te nemen en de aandelen te verkopen. Sindsdien heeft het sterke koersmomentum het aandeel echter naar een nog hoger niveau getild. Hoewel de kans bestaat dat die beweging nog even doorzet, wegen de risico’s in de aanloop naar het groene licht voor Filgotinib wat zwaarder dan de kansen. In afwachting van een beter instapmoment voor de veelbelovende lange termijn, blijft het verkoopadvies van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!