Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 4 feb 19:54

Alphabet profiteert van YouTube en clouddiensten

0 0 Leestijd ongeveer

De groei neemt iets af bij Alphabet en de kosten lopen op. Daardoor blijft de winsttoename iets achter. Maar het algemene beeld blijft positief.

De omzet van Alphabet in het vierde kwartaal is uitgekomen op $45,8 mrd, een toename van 17,5%. De nettowinst steeg 19,2% naar $10,7 mrd. Voor heel 2019 bedraagt de omzet $161,9 mrd (+18,3%) en de nettowinst $34,3 mrd (+11,7%). Alphabet heeft vorig jaar meer geld gestoken in datacenters en in extra personeel voor de cloud activiteiten. Daardoor is de winst minder hard opgelopen dan de omzet.

Lagere groei

Het tempo van de groei is duidelijk teruggelopen. De gemiddelde groei over de afgelopen vijf jaar was 19,6%, tegen de genoemde 18,3% vorig jaar. Die terugval kan voor een deel verklaard worden door de steeds hogere omzet. Hoe hoger de omzet, hoe meer omzet er nodig is om een bepaald groeipercentage te halen. En hoewel het bedrijf het niet specifiek noemt, kunnen wijzigingen in de software vanwege mededingingsproblemen ook een rol spelen. Alphabet is meerdere keren op de vingers getikt vanwege de werking van de belangrijke site Google, waarbij soms concurrentie op achterstand werd gezet.

YouTube en cloud

Voor het eerst zijn de omzetgegevens van YouTube (advertenties) en de clouddiensten afzonderlijk gepresenteerd. Bij beide onderdelen is een forse groei te zien: de omzet van YouTube is in twee jaar tijd met maar liefst 85.9% gegroeid, terwijl de cloudinkomsten over die periode zelfs met 119,9% zijn gestegen. Bij deze onderdelen is dus duidelijk geen sprake van tragere groei. Samen vormen ze echter niet meer dan zo’n 15% van de omzet. Hun invloed op het totaal is dus niet al te groot.

Advies Alphabet

De winst per aandeel is uitgekomen op $49,16, wat hoger is dan mijn taxatie van $47,00. Voor het lopende jaar verhoog ik mijn taxatie van $57,00 naar $58,00. Op basis van deze nieuwe schatting en een koers van $1450 is de k/w 25,0. Dat is helemaal niet gek voor een bedrijf waarvan de winst de meeste jaren met ruim meer dan 10% toeneemt. Financieel gaat het ook voor de wind, en dan zijn er nog de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s. Die kosten nu alleen nog maar geld, maar op termijn kunnen ze voor een nieuwe groei-impuls kunnen gaan zorgen. Ik handhaaf dan ook mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!