Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 30 jan 15:15

Lagere groei Facebook is nog altijd behoorlijk hoog

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van Facebook is in het vierde kwartaal weer flink gegroeid, maar de winst valt tegen. Het bedrijf rekent er op dat de groei dit jaar lager zal zijn.

De omzet van Facebook is in het vierde kwartaal met 24,6% gegroeid. Dat is voor Facebook een betrekkelijk laag percentage, maar het is desalniettemin een mooi resultaat.

Lage winstgroei

Helaas is er ook minder positief nieuws. Om te beginnen kwam de winst in het kwartaal uit op $7,3 mrd. Veel geld, maar het was slechts 6,8% hoger dan een jaar eerder. De winst groeide dus veel minder hard dan de omzet. Een oorzaak is een betaling van $550 mln die Facebook zal moeten doen in Illinois. Dit is vanwege een schikking in een zaak over gezichtsherkenning in de Amerikaanse staat. Een andere reden voor de bescheiden winstgroei is dat de winstbelasting in 2019 een stuk hoger is uitgevallen dan in 2018. Facebook geeft hier verder geen verklaring voor. Mogelijk is dit een gevolg van de toegenomen aandacht in veel landen voor de belastingen die grote bedrijven betalen.

Groei blijft dalen

Daarnaast zijn de vooruitzichten voor 2020 niet heel erg positief: Voor het eerste kwartaal verwacht Facebook een omzetgroei die rond de 20% ligt. Dat betekent verdere stagnatie. Het bedrijf verwacht de komende tijd last te hebben van privacygerelateerde kwesties. Die zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat er minder persoonlijke advertenties kunnen worden aangeboden. Verder noemt Facebook de toegenomen omvang van het bedrijf als factor voor lagere groeipercentages.

Advies Facebook

De winst per aandeel (wpa) over heel 2019 is uitgekomen op $6,48, en dat is flink lager dan de $7,65 uit 2018. Dat komt door eerder genoemde factoren (boetes, belastingen), maar ook door hogere ontwikkelingskosten. Voor 2020 herhaal ik mijn wpa-taxatie van $7,20. Uitgaande van dit bedrag is de k/w ongeveer 29. Dat is niet onredelijk. Er zijn problemen, maar tegelijkertijd is Facebook nog altijd in staat om de omzet flink te laten groeien, ook al is deze groei minder groot dan voorheen. De k/w van Apple is bijvoorbeeld ongeveer 25, terwijl de groei nog niet de helft is van die van Facebook. Ik zie dan ook geen reden om het houdadvies voor Facebook te verlagen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!