Beleggers Belangen Live

Sterkste daling voedselprijzen sinds 2015

Koen Lauwers
Koen Lauwers Expert

De voedselprijzen nemen vooralsnog niet deel aan de grondstoffenhausse. De Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties publiceert elke maand een index die de prijsevolutie van een korf grondstoffen schaduwt die in de voedingsindustrie worden gebruikt. Die index daalde vorige maand met 3,3%, de grootste afname sinds augustus 2015. De daling was toe te schrijven aan lagere prijzen voor onder meer zuivelproducten, plantaardige oliën en suiker. De prijsindex klom vorig jaar wel met 8,2%, maar bevindt zich nog steeds bijna een kwart onder het niveau van 2011. De Bloomberg Agriculture subindex daalde vorige maand zelfs naar een nieuw dieptepunt. Dit staat in contrast met de stijgende energie- en metaalprijzen.

Tik voor graanprijzen

De graanprijzen kregen vorige week een nieuwe tik na een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA). Vier opeenvolgende jaren met uitstekende oogsten hebben de landbouwinkomsten flink doen dalen. Maïs werd in 2017 voor het vijfde jaar op rij goedkoper en het USDA-rapport was opnieuw ongunstig voor zowel maïs als tarwe. Bij maïs werd de productieprognose verhoogd, terwijl ook de verwachte voorraadcijfers boven eerdere prognoses uitkwamen. Dat geldt ook voor tarwe, waar eveneens een grotere daling van de landbouwoppervlakte werd verwacht. Tegelijk vielen ook de vraagprognoses tegen, met name wat de consumptie van veevoeders betreft.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Koen Lauwers

Koen Lauwers

Expert

Koen Lauwers (1975) is master in de handels- en consulaire wetenschappen en heeft een aanvullende master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Hij startte in 1999 als analist technologie-aandelen en doet als onafhankelijk financieel analist aan beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen. Koen heeft een brede kijk op de financiële markten en is met name gespecialiseerd in grondstoffen, valuta's, macro-economie en geopolitieke evoluties.

Meer artikelen van deze expert