Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Peter Schutte, 4 jun 2020 09:00

Hoe beleg ik in pennystocks?

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen in pennystocks is iets waar veel particuliere beleggers zich tot aangetrokken voelen. Immers kan er veel gebeuren met aandelen met een beurskoers onder de één euro, één dollar of één pond. 

Er zijn de prachtigste verhalen te vinden van mensen die miljonair zijn geworden met zogeheten pennystocks, aandelen waarvan de koers in dollar- of eurocenten of in Britse penny’s wordt uitgedrukt. Een kleine stijging van de koers heeft bij deze aandelen percentueel een groot effect op de initiële investering.

Maar hoe verleidelijk het ook mag zijn, het is lang niet altijd slim om aan zo’n spel deel te nemen. Speculatie kan de koersen opjagen, maar bij het beleggen in pennystocks kan het tij zomaar keren. Welke kansen zijn er om in dit marktsegment geld te verdienen? En wat zijn de valkuilen? Voor wie het wilt proberen zetten we een aantal punten van aandacht op rij.

Beleggen met meer dan aandelen
Wie beleggen gaat, krijgt te maken met een overdaad aan producten en thema’s. Voor wie meer wil dan beleggen in aandelen: dit artikel is onderdeel van een serie artikelen waarin we enkele opties belichten voor de belegger die wil investeren in andere soorten beleggingen.

Beleggen in pennystocks

1 – Let op de volatiliteit

Door de grote volumes waarin pennystocks soms verhandeld worden, kunnen de beurskoersen een stuk beweeglijker zijn dan die van andere aandelen. Meer beweging impliceert meer risico, maar het betekent uiteraard ook een grotere kans op forse koerswinst. Pennystocks worden dan ook vaak aangewend door traders. Ze kennen vaak relatief brede bied-laatspreads. Dat laatste lijkt misschien op het eerste gezicht niet zo, vanwege de lage koers, maar procentueel is het wel vaak het geval.

De brede spreads, en het feit dat een minimale koerswijziging bij pennystocks al snel procentueel grote koersbewegingen tot gevolg heeft, lokken bovendien speculatie en marktmanipulatie uit. In tijden van speculatie is de liquiditeit groot, maar opgebouwde posities kunnen na deze storm soms zeer moeilijk te gelde worden gemaakt.

Pennnystocks in Amsterdam
Euronext Amsterdam kent slechts een beperkt aantal pennystocks waar u serieus in kunt handelen. Het betreft Accsys, DPA en RoodMicrotec. Vervolgens is er een zevental zeer inactieve, veelal lastig te doorgronden fondsen die onder de €1 noteren. Hieronder bevinden zich bedrijven als Lavide Holding, Alumexx, Kardan en Morefield Group. Door de coronacrisis zakken steeds meer aandelen naar bedenkelijke niveaus.

2 – Wees alert op speculatie

Vaak stijgen koersen van pennystocks omdat één enkele belegger met een grote kooporder de koers in beweging wil brengen, om vervolgens op een hoger niveau uit te stappen. Dit wordt ook wel het ‘pump-and-dump-scenario’ genoemd. Meelopen kan rendabel zijn, maar meestal koopt u de stukken van degene die de koers in eerste instantie naar een hoger niveau heeft gebracht en er nu graag van af wil.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) handhaaft hier streng op, en heeft al meerdere malen boetes uitgedeeld voor het kunstmatig hoger zetten van de koersen van pennystocks door stukken te verhandelen in stille tijden of bij het begin of einde van de handel. Marktmanipulatie kan ook plaatsvinden via het moedwillig verspreiden van geruchten. Hoewel zulke handelingen strafbaar zijn, kunt u er als belegger wel degelijk het slachtoffer van worden. Doe goed uw huiswerk bij dergelijke onverwachte koersbewegingen, en stap niet overhaast in. Geld verdienen met speculatie heeft weinig met beleggen te maken.

Definitiekwestie
Pennystocks zijn aandelen met een koers die onder de symbolische grens van één dollar, één pond of één euro ligt. De Amerikaanse toezichthouder SEC stelt de grens op $5. De absoluut lage koers van ‘pennystocks’ maakt het mogelijk tegen een beperkt bedrag vaak duizenden stukken tegelijk te kopen. Onervaren beleggers voelen zich daardoor al snel een grote jongen op de beurs, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het totale belegd vermogen en het rendement dat u daarop maakt.

3 – Beoordeel de fundamenten

Bekijk waarom de koers van het aandeel in absolute termen zo laag staat. Komt het simpelweg door slechte prestaties, zoals we nu veelvuldig zien, dan is het zaak te beoordelen of het tij nog ten goede kan keren. Fondsen kunnen ook tot pennystock zijn gereduceerd door desinvesteringen en uitkeringen aan aandeelhouders. Niet zelden vindt er ook in dit soort aandelen grote speculatie plaats. Ook dan is het aan de belegger om de casus weer opnieuw te beoordelen. Juist door het gebrek aan informatie over pennystocks kunnen individuele beleggers een voorsprong op de markt nemen. Het is echter veiliger u te beperken tot aandelen die genoteerd staan aan gereguleerde markten, waar bedrijven een publicatieplicht hebben.

Pennystocks zijn ook vaak bedrijven die nog relatief klein zijn en zich nog vroeg in hun levenscyclus bevinden. Dit vergroot zowel het risico als de kansen. Grote namen als Ford en Xerox zijn ooit als pennystock begonnen. Beleggen in pennystocks is dus zeker niet iets wat per definitie valt af te raden. Wel is het zaak om niet al te hebberig te worden en tijdig uit te stappen als het goede nieuws in de koers verwerkt zit.

Circuit breakers
Door de vaak wat grotere koersuitslagen zijn bij Euronext de marges waarbinnen een pennystock kan handelen voordat de automatische circuit breakers worden geactiveerd, wat ruimer. Ook kunnen pennystocks noteren in ticks van honderdsten of zelfs duizendsten van een cent, teneinde een soepele prijsvorming te bevorderen.

4- Bekijk de totale beurswaarde

Heeft u eenmaal vastgesteld dat het bedrijf kansrijk kan zijn, dan is het van groot belang te bekijken wat het winstpotentieel de komende jaren zou kunnen zijn en, wellicht nog belangrijker, met hoeveel aandeelhouders dit feestje gevierd gaat worden. Veel uitstaande aandelen met een lage koers kunnen tot eenzelfde beurswaarde leiden als weinig aandelen met een hoge koers. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van bedrijven die door de uitgifte van nieuwe aandelen financieringsgaten hebben gevuld. Vaak zien we dit terug in de wereld van de biotechnologie.

Bedrijven kunnen de absolute hoogte van de koers zelf beïnvloeden door een splitsing (het aantal uitstaande aandelen wordt vermeerderd en de koers daalt) of een omgekeerde splitsing (het aantal uitstaande aandelen wordt verminderd en de koers stijgt) door te voeren. In het laatste geval wordt het negatieve predicaat ‘pennystock’ afgeschud. Een voorbeeld hiervan is vastgoedfonds NSI, dat in september 2007 een ruil deed in de verhouding acht oude voor één nieuw aandeel. Bouwbedrijf Heijmans deed twee jaar later hetzelfde in de verhouding tien voor één. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de winst per aandeel, en om het bedrag dat daar op de beurs voor betaald moet worden.

Slecht imago
Pennystocks hebben een slechte reputatie omdat er regelmatig bedrog mee wordt gepleegd. Nietsvermoedende beleggers krijgen ze met mooie verhalen in de maag gesplitst, terwijl de aandelen feitelijk niets waard zijn. Pennystocks kennen bij Euronext in principe geen beperkingen. Net als andere ondernemingen kunnen ze in indices worden opgenomen. Als een onderneming die naar de beurs wil haar aandelen in centen wil noteren, is ook dat mogelijk.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.