Column: luister niet naar Buffett
Dit klinkt logisch. Beleggen doe je immers om rendement te maken, dat wil zeggen winst. Als je verlies lijdt, had je er beter niet aan kunnen beginnen. Toch heb ik altijd een vreemd gevoel gehad bij dit citaat van Buffett. ‘Verlies geen geld’ komt namelijk in de praktijk neer op ‘neem geen risico’. Maar zonder risico geen rendement.
Elke belegger weet dat de koersen van beleggingen fluctueren. Onvermijdelijk zijn er periodes waarin het minder goed gaat met bepaalde, of zelfs alle beleggingen in een portefeuille. Op enig moment zal de waarde van die portefeuille dan ook teruglopen. Zelfs obligaties zijn niet gevrijwaard van koersdalingen.
Strikt genomen zou je volgens regel één van Buffett dus niet moeten beleggen. Maar de grote meester zelf heeft zijn eigen regel nooit geïnterpreteerd als ‘neem geen risico’. Hij heeft jarenlang zelfs in een relatief klein aantal bedrijven belegd. Dat mag dan goed zijn afgelopen, je kunt niet zeggen dat het risicoloos was.
Huiswerk doen
Uit de commentaren van Buffett die ik heb gelezen meen ik zijn eigenlijke bedoeling op te maken: dat je goed je huiswerk moet doen en niet moet gaan gokken. Dat lijken me heel zinnige adviezen. Maar dan had Buffetts regel één beter ‘wees geen stomkop’ kunnen luiden, of woorden van gelijke strekking.
Als tegenover een bepaald risico een behoorlijk potentieel rendement staat, hoeft het helemaal geen probleem te zijn. Een belegging met veel risico kan toch een goede keuze zijn, als er maar een heel hoog potentieel rendement tegenover staat. Andersom kan een klein beetje risico al te veel zijn. Een staatsobligatie met een negatieve rente is niet risicoloos. Als de inflatie (en daarmee de rente) ineens flink stijgt, zit je niet goed met deze obligaties. De kans daarop is weliswaar zeer klein, maar het verwachte rendement is nog kleiner.
Risico hoort erbij
Regel één van Buffett klinkt leuk, maar een belegger die de grote meester letterlijk neemt zal weinig succes hebben op de beurs. Risico hoort erbij, en verlies dus af en toe ook. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je al je geld dan maar in cloud-startups en biotechnologie moet stoppen. Het gaat om maat houden: weten welke risico’s je neemt en waarom. Ik denk ook dat Buffett iets dergelijks bedoelde. Hij belegt volgens mij veel in aandelen, maar niet zoveel in staatsobligaties met negatieve rente.