(ABM FN-Dow Jones) In maart 2024 onthulde Unilever voor het eerst de plannen voor zijn ijsdivisie; namelijk een afsplitsing. Nu ruim anderhalf jaar later gaat The Magnum Ice Cream Company dan eindelijk naar de beurs.
Unilever bezit vijf van de tien best verkopende ijsmerken ter wereld, waaronder Wall’s, Magnum en Ben & Jerry’s. Met het afsplitsen van de ijsactiviteiten en het implementeren van het productiviteitsprogramma wil het levensmiddelenconcern een structureel hogere marge realiseren, zo werd in maart vorig jaar aangekondigd.
Een logische stap, zo vond onder meer Degroof Petercam destijds, maar ook één met een prijskaartje, omdat de afsplitsing gepaard zou gaan met hogere reorganisatiekosten.
Toen was nog niet duidelijk dat de ijstak naar de beurs zou gaan. Het was slechts één van de opties. Ook een verkoop werd overwogen en diverse private equity bedrijven toonden interesse.
In februari van dit jaar maakte Unilever bekend dat de ijsactiviteiten voor het einde van dit jaar naar de beurs zouden gaan onder de naam The Magnum Ice Cream Company. Unilever mikte daarbij op noteringen in Amsterdam, Londen en New York.
Het ijsbedrijf begon in juli als zelfstandige onderneming. Het hoofdkantoor van het nieuwe ijsbedrijf bevindt zich inmiddels in Amsterdam.
Komende maandag, 8 december, is het zover. Dan is de eerste handelsdag van Magnum Ice Cream in Amsterdam, Londen en New York.
Het bedrijf gaat maandagochtend om 09.00 uur naar de beurs tegen een referentiekoers van 12,80 euro, zo meldde Euronext vrijdag. Het aantal effecten dat wordt toegelaten tot de handel bedraagt 612.259.739 gewone aandelen.
De beursgang komt met een maand vertraging, want oorspronkelijk wilde Unilever de beursgang op 10 november laten plaatsvinden, maar de Amerikaanse shutdown van de overheid gooide roet in het eten.
Unilever splitst de divisie af door middel van een spinoff via de drie beurzen waar het bedrijf nu ook verhandelbaar is. Deze wijze van afsplitsen levert de maximale waarde op voor aandeelhouders, zo concludeerde het bestuur.
Unilever zal zelf tot vijf jaar lang een belang van minder dan 20 procent behouden in het ijsbedrijf. Volgens het prospectus heeft Unilever op dit moment een belang van 19,9 procent.
Zelfstandig beter presteren
Voorafgaand aan de beursgang presenteerde Magnum Ice Cream in september zijn groeidoelen voor de komende jaren.
Het bedrijf verwacht dat de autonome omzetgroei vanaf 2026 op middellange termijn tussen 3 en 5 procent per jaar zal uitkomen. Het gaat dan om een jaarlijks gemiddelde. In 2024 genereerde het ijsbedrijf 7,9 miljard euro aan omzet.
Magnum Ice Cream voorziet verder op middellange termijn een verbetering van 40 tot 60 basispunten van de aangepaste EBITDA-marge. Het aangepaste EBITDA-resultaat kwam in 2024 uit op 1,3 miljard euro.
De vrije kasstroom moet in 2028 en 2029 uitkomen tussen de 0,8 en 1,0 miljard euro.
Ook verwacht het bedrijf dat de investeringen als percentage van de omzet op de middellange termijn zullen stijgen tot ongeveer 5 procent, waarna deze zich op lange termijn zullen stabiliseren tussen 4 en 5 procent.
Aandeelhouders kunnen in de toekomst een dividend tegemoet zien van 40 tot 60 procent van de nettowinst na correctie voor bepaalde eenmalige posten. Het eerste dividend zal in 2027 worden uitgekeerd, over het boekjaar 2026.
Analisten van RBC noemden de doelen eerder “ambitieus”, terwijl Bank of America ze als “haalbaar” beschouwde.
Barclays denkt dat Magnum Ice Cream zelfstandig veel beter zal presteren dan als onderdeel van Unilever, dat andere prioriteiten heeft.
De vraag is wel wat de waardering van Magnum Ice cream moet zijn, aldus de Britse bank.
“Het probleem is dat er geen pure play-concurrenten zijn, dus stellen we onze eigen concurrentiegroep samen”, aldus de analisten, die uitkomen op een eerste EBITDA-multiple van 9 tot 9,5, “wat een goede balans biedt tussen risico’s en kansen”.
Barclays vindt verder de EBITDA-margeprognose van Magnum Ice Cream van 40 tot 60 basispunten groei per jaar conservatief, en rekent in een optimistisch scenario op een margeverbetering van 80 basispunten per jaar.
“Ter vergelijking: de naaste concurrent op het gebied van ijs, Froneri, heeft zijn EBIT in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd, terwijl de EBIT van Magnum in dezelfde periode stabiel is gebleven”, aldus de Britse bank.
Het zou voor Magnum Ice Cream daarom mogelijk moeten zijn om op termijn het niveau van winstgevendheid van Froneri te bereiken, waar de EBITDA-marges rond de 20 procent schommelen, tegenover 16,9 procent voor Magnum Ice Cream in 2024, volgens de analisten.
Dat beleggers ook voor de beursgang al vertrouwen hebben in Magnum Ice Cream, werd onlangs duidelijk toen het bedrijf een eerste obligatielening uitgaf en daarmee 3 miljard euro ophaalde.
Volgens CFO Abhijit Bhattacharya was de belangstelling in de markt “fantastisch”, met een meer dan zeven keer overtekend orderboek.
“Dit wijst er duidelijk op dat onze strategie en verhaal als ’s werelds leidende roomijsbedrijf resoneert bij beleggers”, aldus de financiële topman.