Voorkennis | Smallcap-aandelen met fantasie en vastgoedcrisis VS
In aflevering 117 van Voorkennis behandelen we de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten en, ietwat gerelateerd, beleggingskansen voor de aandelen van Amerikaanse huizenbouwers.
Delta Lloyd Groep (www.deltalloyd.nl) heeft haar wortels in een van de oudste levensverzekeraars van Europa, de in 1807 opgerichte Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen. In 1967 gaat deze onder de naam Delta samenwerken met Amstleven, de Amsterdamse Maatschappij van Levensverzekeringen NV.
Twee jaar later zorgt een fusie tussen Delta en Nedlloyd voor verdere versterking van de positie op de verzekerings- en beleggingsmarkten, en voor een uitbreiding van het productaanbod met schadeverzekeringen. Tegen de achtergrond van een steeds sterkere concurrentie neemt in 1973 het Britse Commercial Union de aandelen over. Na een aantal fusies wordt Aviva de grootste aandeelhouder.
Van een buitenlandse bank koopt Delta Lloyd begin jaren '90 een vestiging in Nederland, die onder de naam Delta Lloyd Bank wordt voortgezet. In Nederland fuseert Delta Lloyd in 1999 met Nuts Ohra Beheer. Zowel Nuts als Ohra brengen een grote zorgportefeuille in. In 2003 sluit Delta Lloyd een joint venture met ABN Amro, waarmee het een belang van 51% krijgt in ABN Amro Verzekeringen en het exclusieve recht verwerft op de verkoop van verzekeringsproducten via het distributienetwerk van ABN Amro. In juli 2007 vormen Delta Lloyd en CZ een alliantie, waarbij CZ in 2009 het zorgverzekeringsbedrijf van Delta Lloyd overneemt. In België weet het in 2001 uit enkele kleinere maatschappijen nieuw gevormde Delta Lloyd Life in enkele jaren een positie in de top-10 te bereiken op de markt voor levensverzekeringen. In de zomer van 2009 kondigen Delta Lloyd Groep en Aviva aan dat Aviva een deel van haar belang naar de beurs zal brengen. In januari 2013 verkocht Aviva de resterende aandelen.
Eind 2016 heeft NN Group een bod gedaan op Delta Lloyd en dit bod is op 7 april 2017 gestand gedaan. Sinds 1 juni 2017 is Delta Lloyd volledig opgegaan in NN Group.
In aflevering 117 van Voorkennis behandelen we de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten en, ietwat gerelateerd, beleggingskansen voor de aandelen van Amerikaanse huizenbouwers.
De financieringslasten van alle bedrijven lopen op, maar voor (te) scherp gefinancierde bedrijven wordt de situatie penibel. Dat biedt meer solide bedrijven de kans hun marktpositie te versterken.
In de grafiek vergelijken we de ‘earnings yield’ (de wpa gedeeld door de koers) van de S&P500 en het rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 12 maanden.