Lopen beleggers warm voor de hittegolf?
Europa werd eind juni geteisterd door een hittegolf. In Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk liep het kwik op tot boven de veertig graden en ook in Nederland was het op veel plekken ruim boven de dertig graden. Tussen 1995 en 2025 is de gemiddelde maximumtemperatuur in Nederland in de zomer gestegen van 20,7 naar 22,5 graden. Meteorologen achten de kans op een warme zomer in Nederland bijzonder groot.
Volgens Allianz Trade zijn de economische gevolgen van extreme hitte groot. Zij stellen dat een dag met temperaturen van boven de 32 graden dezelfde negatieve impact heeft op de economie als een halve dag staking.
Hitte deelt rake klappen uit
Allianz Trade verwacht dat door de hitte de economische groei van Europa dit jaar 0,5 procentpunt lager uitvalt. In Spanje is de daling van het bbp met 1,4 procentpunt het grootst, gevolgd door Italië met 1,2 procentpunt en Griekenland met 1,1 procentpunt. In Frankrijk en Duitsland valt de economische terugval met respectievelijk 0,3 en 0,1 procentpunt nog mee.
Lees ook Drie redenen waarom de AEX dit jaar achterblijft (en dit niet erg is)
Allianz Trade wijst er verder op dat hitte slecht is voor de arbeidsproductiviteit. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voorspelt dat door hittestress de totale potentiële werkuren wereldwijd met 2,2% afnemen, wat gelijkstaat aan tachtig miljoen voltijdsbanen. Volgens het onderzoek kan de fysieke arbeidscapaciteit met ongeveer 40% dalen bij temperaturen boven de 32 graden en zelfs met 66% bij 38 graden.
Fysiek intensieve sectoren het hardst geraakt
De kredietverzekeraar stelt dat vooral fysiek intensieve sectoren zoals de landbouw, bouw en ook transport en logistiek hard worden geraakt door de verzengende hitte. Daarbij wordt de landbouw extra hard geraakt, omdat door periodes van extreme weersomstandigheden het risico op mislukte of slechtere oogsten toeneemt.
Zeer warme weersomstandigheden hebben ook gevolgen voor de infrastructuur. In de steden zorgt de warmte niet alleen voor extra belasting van energie- en watervoorzieningen, ook raken spoorrails en bruggen sneller beschadigd. Dit zorgt voor vertragingen, hogere onderhoudskosten en verstoringen in toeleveringsketens.
Allianz Trade stelt dat overheden en bedrijven worden gedwongen om te investeren in verduurzaming, om zo klimaatbestendig te worden en de economische schade te beperken. Dit leidt op korte termijn tot extra financiële druk, maar kan op langere termijn de economische schade beperken en de concurrentiepositie beschermen.