Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Advies Loege Schilder, 6 sep 13:54

Atea | Mee op de golven van de IT-investeringen

0 0 Leestijd ongeveer

De Noorse IT-leverancier Atea heeft een stabiele klantenbasis en sterke groeimogelijkheden. Investeringen in IT pieken momenteel en daar plukt het bedrijf de vruchten van.

Begin september werd het Noorse IT-bedrijf Atea opgenomen in de Duurzame portefeuille. Atea biedt in Scandinavië en de Baltische staten IT-infrastructuur aan. Het bedrijf heeft ruim 8000 medewerkers verspreid over 88 locaties.


Atea is een koploper op het gebied van duurzaamheid, door zich te richten op het verminderen van het gebruik van niet-duurzame energie, door hergebruik van apparatuur en het helpen van hun klanten bij het herkennen en in praktijk brengen van duurzame verbeteringen. Het aandeel heeft de laatste jaren zijwaarts bewogen, maar heeft mooie groeikansen waardoor het in mijn ogen potentie heeft.

Aanbod

Het aanbod van het bedrijf omvat de verkoop van producten zoals hardware en software van derden, beheer van mobiele apparaten en beveiligingssoftware en onderhoud en beheer van IT-infrastructuurdiensten voor bedrijven.

Lees ook Alternatief gevonden voor te duur geworden groeier

De bedrijfsactiviteiten zijn verdeeld in zes segmenten op basis van geografische gebieden en diensten: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, de Baltische staten en Shared Services. Atea, gevestigd in Noorwegen, genereert het grootste deel van zijn omzet in Zweden.

Groeistrategie

De groeistrategie van Atea is gebaseerd op vier pijlers. In de eerste plaats verwacht Atea te profiteren van toenemende investering in beveiliging van IT-systemen. Het toenemende aantal cyberaanvallen dwingt het bedrijfsleven en overheden zich beter te beschermen.

Verder verwacht Atea te profiteren van de opkomst van AI. Om gebruik te maken van de mogelijkheden die kunstmatie intelligentie biedt, hebben bedrijven te investeren in hun IT-infrastructuur. Defensie is een grote afzetmarkt voor Atea.

Navo-aansluiting

De Baltische en Scandinavische landen zoeken aansluiting bij de Navo en willen zich beschermen tegen Rusland. Dat gaat onder andere gepaard met extra investeringen in IT. Ten slotte verwacht Atea de omzet een boost te kunnen geven doordat Windows 10 niet langer ondersteund wordt, wat leidt tot het vervangen van PC’s.

De markt van Atea wordt gekenmerkt door sterke klanttevredenheid. Dat wordt door de toegenomen complexiteit waarschijnlijk alleen maar sterker. De complexiteit van het werkgebied van Atea neemt toe doordat bedrijven lokale servers moeten combineren met cloudomgevingen, door het toegenomen risico op cyberaanvallen en door flexibiliteit met thuiswerken.

Lees ook Afvalverwerker met groeipotentie

Atea heeft met zijn sterke positie bij defensie een goede merknaam in het veilig creëren en onderhouden van IT-omgevingen. Daardoor is de verwachting dat Atea de komende jaren beperkt last zal hebben van margedruk.

Past defensie in een duurzame portefeuille?
Defensie is een belangrijke afzetmarkt voor Atea. Bij duurzaam beleggen worden wapens en defensie vaak uitgesloten. Na de Russische inval in Oekraïne wordt daar genuanceerder naar gekeken. Defensie voor verdediging kan dan wel door de beugel, maar voor aanval niet. De vraag is vervolgens of wapens voor verdediging ook niet aanvallend kunnen worden ingezet. In het geval van Atea is defensie acceptabel omdat het gaat om IT die in de betreffende doelmarkten wordt gebruikt ter verdediging.

Atea heeft het afgelopen jaar wel last gehad van lagere uitgaven. Dat heeft vooral te maken met de covid-pandemie. Tijdens de pandemie veranderde de gewenste IT-infrastructuur van de ene op andere dag. Voor covid werd thuiswerken maar mondjesmaat toegepast en gefaciliteerd. Toen de pandemie uitbrak zat iedereen in een keer thuis en was het noodzakelijk thuis werken te faciliteren.

Niet verdwijnen

Het was wel duidelijk dat gedeeltelijk thuiswerken niet meer zou verdwijnen. In de periode na het uitbreken van de pandemie werd fors geïnvesteerd om de IT-omgeving weer op niveau te brengen na alle veranderingen.

Atea profiteerde daarvan met een sterke omzet- en winstgroei. In de kalenderjaren 2019-2021 groeiden de verkopen van Atea rond de 6% per jaar, terwijl die groei in 2022 en 2023 op respectievelijk 12,9% en 11,3% uitkwam.

Cijfers

Als je dieper naar de cijfers kijkt, zie je zelfs meer dan 20% groei in drie opvolgende kwartalen eind 2022 en begin 2023. Het gevolg daarvan was wel dat de omzetgroei in de laatste vier kwartalen negatief was. Volgens Atea was dit een logische terugslag na de extreme groei na de pandemie.

Verder is de besluitvorming over IT-investeringen door de geweldig succesvolle introductie van ChatGPT vertraagd. Dat klinkt misschien gek, maar veel IT-managers die in een vergevorderd stadium zaten over nieuwe investeringen, hebben de definitieve beslissing uitgesteld om eerst te kunnen beoordelen of AI vraagt om een andere inrichting van de IT.

Aantrekkende groei

Atea verwacht dat de groei weer aantrekt vanaf het derde kwartaal 2024 en analisten delen die mening. Voor het hele jaar gaan analisten uit van 11% groei van de winst per aandeel. In de jaren daarna verwachten ze dat de winstgroei versnelt naar ruim 25%. Daarmee hoort Atea bij de snelstgroeiende bedrijven. Mogelijk zijn analisten te enthousiast in hun ramingen, zeker op lange termijn. Dan nog is de groei aanzienlijk en daarbij zou een hogere waardering passen.

Waarschijnlijk passen beleggers nu een korting toe omdat de cijfers van Atea de laatste periode schommelden. De winst per aandeel kwam in het eerste kwartaal uit op NOK1,71 tegenover NOK1,26 verwacht en in het tweede kwartaal werd NOK1,23 gerapporteerd tegenover NOK1,79 verwacht.

Stabiel groeiende winst

Beleggers hebben bij voorkeur een stabiel groeiende winst die aansluit bij de verwachtingen. Bij Atea kunnen enkele grote orders voor hardware die wel of niet in het betreffende kwartaal vallen, zorgen voor schommelingen in het resultaat.

De inkomsten uit services en abonnementen zijn veel stabieler en leveren hogere marges op. De omzet uit diensten groeit sneller dan die uit hardware, maar in het eerste halfjaar van 2024 was de omzet uit productverkoop nog 2,5 keer zo groot als die van services.

Toename

Als de groei van diensten verder toeneemt, zullen de resultaten stabieler en voorspelbaarder worden. Beleggers belonen dat op termijn met een hogere waardering door een hogere prijs voor het aandeel te betalen. Daarnaast willen beleggers eerst bewijs zien van de groei voordat ze die prognoses geloven. Atea behaalde eind 2021 een hoogste koers van bijna NOK178.

Vervolgens werd een daling ingezet tot +/- NOK90 in augustus 2022. Daarna is het aandeel weer 50% hersteld. Op de huidige koers van ongeveer NOK145 betalen beleggers ruim 18 keer de verwachte winst van 2024. Gegeven de sterke groeiverwachtingen van ruim 25% per jaar is dat een goedkope waardering. Verder keert het bedrijf NOK7 dividend uit.

Advies aandeel Atea op ‘kopen’

Voor een inschatting van het verwachte dividendrendement kom ik op 4,8%, met 10-15% winstgroei voor de aankomende jaren en mogelijk nog een verbetering van de k/w. Ik zie dus voldoende potentie voor het aandeel Atea en geef het een koopadvies.

Tijdens het schrijven van deze analyse werd bekend dat Atea een contract heeft verworven in Finland. Het bedrijf gaat de aankomende vier jaar hardware en software leveren voor Finse lokale overheden, onderwijs en zorginstellingen. Atea leverde deze diensten al, maar met het nieuwe contracten is een verdubbeling van de waarde gemoeid.

Hoe duurzaam is Atea?
Atea wil door middel van veilige IT-oplossingen de kwaliteit van leven verbeteren. In de Visie 2030 is opgenomen dat voor ieder nieuw verkocht product ook een product wordt hersteld. Daarnaast wil Atea 50% minder CO2 uitstoten door onder andere de transportemissies te halveren en 100% hernieuwbare energie te gebruiken. Het doel is om in de keten 100 keer zoveel te besparen dan met de eigen operatie wordt uitgestoten. Bij EcoVadis heeft Atea in 2023 de hoogste duurzaamheidsrating gekregen waarmee het bij de beste 1% behoort. En Corporate Knights heeft Atea de laatste drie jaar tot het meest duurzame bedrijf in zijn sector benoemd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ