Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 9 jul 08:30

OCI | Kapitaalteruggave aanstaande

0 0 Leestijd ongeveer

Na de verkoop van onderdelen wachten beleggers in OCI op de beloofde hoge dividenduitkeringen. Om meer waarde te ontsluiten, is herstel van de kunstmestprijzen nodig.

Kunstmest- en methanolproducent OCI zit in een grootschalige herstructurering.  Eind vorig jaar verkocht het bedrijf zijn Amerikaanse kunstmestfabriek Iowa Fertilizer Company en het 50%-belang in kunstmestproducent Fertiglobe. De desinvesteringen leveren na kosten $6,2 mrd op. Minstens $3 mrd wil OCI teruggeven aan de aandeelhouders, wat overeenkomt met €13 per aandeel. Daarnaast zal het zijn schulden aflossen, waardoor er eind dit jaar naar verwachting sprake zal zijn van een netto kaspositie.


In afwachting van de bijzondere uitkeringen is het reguliere dividend opgeschort. Op de aandeelhoudersvergadering is al een speciaal interim cash dividend van €4,50 goedgekeurd. Dit wordt na afronding van de desinvestering van Fertiglobe uitgekeerd.

Groen licht

Inmiddels heeft de Europese Commissie groen licht gegeven voor deze transactie, zodat de uitkering spoedig kan volgen. Daarentegen moeten de Amerikaanse mededingingsautoriteiten de verkoop van Iowa Fertilizer Company voor $3,6 mrd aan Koch Industries nog goedkeuren.

Dit proces zal meer tijd in beslag nemen, want in de landbouwsector bestaat de vrees dat de deal de kunstmestprijzen zal opdrijven. Niettemin verwacht OCI beide transacties nog dit jaar af te kunnen ronden.

Krappere markt

Wat overblijft zijn de methanoldivisie, de Europese kunstmestactiviteiten en de nieuwe blauwe ammoniakfabriek in de VS, die in de eerste helft van 2025 de deuren opent. Ook deze bedrijfsonderdelen staan in de etalage, zo liet grootaandeelhouder Nassef Sawiris begin dit jaar in een interview met de Financial Times weten.

Lees ook OCI | Lastige marktomstandigheden laten het bedrijf koud

Volgens OCI is er veel interesse van potentiële kopers en bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 1 augustus zal het hierover een update geven. De verwachtingen voor de kwartaalcijfers zijn niet hooggespannen, want de marktomstandigheden zijn lastig en de kunstmestprijzen liggen op een laag niveau. Daarentegen profiteren de winstmarges van de gedaalde aardgasprijzen.

Middellange termijn

Voor de middellange termijn blijft OCI positief over de kunstmestmarkt en ziet het een krapper aanbod ontstaan, mede door nieuwe markten voor groene ammoniak zoals schone brandstof voor schepen en energiecentrales. De methanolmarkt ligt er ook niet zo goed bij en heeft vooral baat bij een aantrekkende industriële productie.

Ook hoge olieprijzen zijn gunstig, want dit maakt de productie van kunststof met methanol aantrekkelijk. Tussen 2025 en 2028 zal de methanolmarkt naar verwachting verkrappen, ook vanwege de stijgende vraag naar methanol als alternatieve scheepsbrandstof.

Advies aandeel OCI blijft ‘houden’

Om een goede prijs voor de resterende onderdelen te verkrijgen, is OCI gebaat bij duidelijk hogere kunstmest- en methanolprijzen. De verkoopopbrengst zou op dit moment wel eens kunnen tegenvallen. Na de verwachte uitkering van circa €13 per aandeel noteert OCI tegen ruwweg 9 keer de voor 2025 verwachte winst uit voortgezette activiteiten. Daarmee wordt het aandeel naar behoren gewaardeerd en blijft een houdadvies gepast.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ