Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

ETF-portefeuille | Op een solide jaarwinst

0 0 Leestijd ongeveer

De ETF-portefeuille profiteert van de verhoogde allocatie naar aandelen. Met een lagere rente en aantrekkende bedrijfswinsten in het vooruitzicht is er nog voldoende opwaarts potentieel.

Sinds de laatste update begin april is het jaarrendement van de ETF-portefeuille licht opgelopen van 5,8% naar 6,6%. Na een zwakke aprilmaand hebben de aandelenmarkten de stijgende lijn weer opgepakt. Obligaties zijn aan het kwakkelen en staan dit jaar in het rood.

Vanaf eind vorig jaar heb ik het aandelengewicht in een aantal stappen opgetrokken van circa 66% naar 76%. Daarnaast is de enorme cashpositie van ongeveer 17% deels benut om het aandeel van de obligatiebeleggingen te vergroten van 6% naar 18,5%.

Defensieve ETF’s

Het obligatiegedeelte wordt vertegenwoordigd door twee defensieve, goed gespreide ETF’s die geen valutarisico’s herbergen. De iShares Core € Govt Bond UCITS ETF volgt een brede index van staatsobligaties uit de eurozone van alle looptijden. Ten opzichte van begin januari moet deze ETF 2,4% prijsgeven (-1,7% inclusief de ontvangen coupons).

Ook de iShares Core € Corp Bond ETF staat dit jaar op een klein verlies (0,4%). Dit fonds volgt een breed samengestelde index van 3600 kredietwaardige bedrijfsobligaties die in euro’s zijn uitgegeven. De gedaalde risico-opslagen bieden tegenwicht aan de hogere Duitse staatsrente. Vanwege de redelijke economische groei blijft het aantal wanbetalingen erg laag.

Geduld gewenst

Het duurt wat langer eer de inflatie weer duidelijk omlaag komt, waardoor centrale banken minder snel de rente zullen verlagen dan eerder aangenomen. Toch hebben Zwitserland en Zweden al de rente verlaagd en in juni volgt de Europese Centrale Bank.

Lees ook Een obligatie-ETF voor behoedzame beleggers

Beleggers hebben voor dit jaar in totaal 61 basispunten aan renteverlagingen door de ECB ingeprijsd. Wanneer de inflatie verder daalt, zal vermoedelijk ook de Federal Reserve in september de rente verlagen.

Profijt

Obligatiekoersen zullen hiervan profiteren. Er staat nog veel geld aan de zijlijn, dat bij een lagere rente nog minder zal opleveren. Zodra beleggers meer zekerheid krijgen over het rentepad van de centrale banken zal er daarom meer geld naar vastrentende waarden stromen.

De obligatie-ETF’s zitten nagenoeg op het streefgewicht van 20% van de totale portefeuille en bieden een buffer in periodes waarin de aandelenmarkt corrigeert. Gezien het hoge gewicht van aandelen is het duidelijk dat de portefeuille vooral op vermogensgroei blijft gericht.

Robuuste kern

Ook de aandelenkoersen beschikken over opwaarts potentieel als de centrale banken een losser monetair beleid gaan hanteren, zeker wanneer de verwachting van een zachte landing van de economie uitkomt. De koersen zijn hier al deels op vooruitgelopen, maar de verwachtingen blijven goed. Los van een aantal Big-Tech-aandelen in de VS zijn aandelen niet zo duur, terwijl de winsten naar verwachting zullen aantrekken.

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF vormt de kern van de aandelenportefeuille en vertegenwoordigt 47% van de totale ETF-portefeuille, dicht tegen het streefgewicht van 50%. Deze populaire ETF geeft een brede blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkten.

De onderliggende index bestaat uit 4293 aandelen in ontwikkelde- en opkomende landen, en dekt daarmee 90-95% van de mondiale aandelenmarkt af. De ETF herbelegt de dividenduitkeringen en staat op een fraaie jaarwinst van 10,4%.

Satellieten

De satellieten presteren wisselend. Begin april werd een positie geopend in de Xtrackers MSCI World Consumer Staples ETF. De onderliggende index omvat 112 aandelen uit ontwikkelde landen uit de sector basisconsumptiegoederen, waaronder bekende namen als Procter & Gamble, Costco, Nestle, Walmart en Coca Cola.

Met een koersstijging van ruim 4% presteert de nieuwkomer goed. Reden voor de aankoop was de underperformance afgelopen jaar en de relatief aantrekkelijke waardering. Bovendien zal de dalende inflatie gunstig uitpakken voor de koopkracht van consumenten. Een lagere rente doet deze defensieve sector goed, omdat de relatief hoge dividendrendementen dan weer gunstiger afsteken ten opzichte van de obligatierentes. Ook in een recessie blijven deze aandelen doorgaans relatief goed liggen.

Europese smallcaps

Verder doen de achtergebleven Europese smallcaps het weer wat beter. Sinds begin april is de jaarwinst van de iShares Euro Stoxx Small ETF opgelopen van 1,9% naar 5,4%. De fysieke ETF belegt in 88 aandelen in de eurozone met een relatief kleine marktkapitalisatie. Het segment blijft nog altijd sterk achter bij de large caps, maar de waarderingen zijn nu aantrekkelijk en renteverlagingen spelen vooral kleinere bedrijven in de kaart.

Lees ook De best presterende belegging van deze eeuw

Smallcaps hebben doorgaans een relatief grote schuldpositie en betalen een hogere rente dan grote bedrijven. Niet voor niets presteren smallcaps normaliter goed wanneer centrale banken tot renteverlagingen overgaan. Het is daarom een kwestie van tijd eer ook de iShares MSCI USA Smallcap ETF (+3,5% ytd) aan een inhaalslag begint.

Vastgoed

Vastgoed is natuurlijk ook erg rentegevoelig. Het jaarverlies van de EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF is inmiddels omgebogen in een koerswinst van 1,4%. Deze fysieke ETF belegt in een mandje van 38 vastgoedaandelen uit de eurozone, met een maximaal gewicht van 10% voor een individueel aandeel. Vastgoedfondsen zijn hard geraakt door de stijgende rente, maar krijgen de wind mee als het monetaire beleid losser wordt. De sector is vrij laag gewaardeerd en kan goede rendementen opleveren.

De underperformance van de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF houdt dit jaar aan, met een jaarwinst van 5% versus 12% voor de S&P500. De onderliggende index bestaat uit 121 Amerikaanse aandelen die al minstens twintig opeenvolgende jaren hun dividend elk jaar hebben verhoogd.

Bekijk de ETF-Portefeuille

Dit zijn vaak kwaliteitsbedrijven met een sterke balans en een gestaag groeiende kasstroom. Techbedrijven zijn echter ondervertegenwoordigd en dat verklaart de achterblijvende prestaties. Uiteindelijk komen de defensieve dividendaandelen wel weer bovendrijven, zeker wanneer de techsector aan de onvermijdelijke correctie begint.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ