Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Advies Loege Schilder, 5 apr 14:15

Rogers Communications | Telecomreus spotgoedkoop gezien goede vooruitzichten

0 0 Leestijd ongeveer

Rogers Communications heeft met concurrenten BCE en Telus vrijwel de gehele Canadese telecommarkt in handen en realiseert door de schaalgrootte aantrekkelijke marges.

Rogers Communications is de grootste aanbieder van telecomdiensten in Canada. Het bedrijf heeft in 2023 concurrent Shaw overgenomen en daarmee de marktpositie verstevigd. Naast mobiele telefonie biedt Rogers ook kabeldiensten via internet, vaste telefonie en televisie aan. Het concern bedient meer dan 11 miljoen abonnees, wat overeenkomt met een derde van de Canadese markt. Iets meer dan de helft van de omzet komt uit mobiele telefonie en rond de 35% uit de kabeldiensten.

De rest van de inkomsten wordt behaald met televisie- en radiostations en een belang in diverse sportclubs in en rond Toronto. Die belangen vertegenwoordigen een miljardenwaarde, die niet volledig in de aandelenkoers tot uiting komt.

Rogers, BCE en Telus

De telecommarkt in Canada is verdeeld over drie partijen. Enkele jaren geleden was het netwerk van Rogers kwalitatief minder dan dat van de concurrenten BCE en Telus, maar door stevige investeringen is die achterstand ingelopen. Door de geconcentreerde markt hebben de bestaande aanbieders schaalvoordelen en is het lastig voor een nieuwe toetreder om serieus te concurreren. Die zou eerst marktaandeel moeten veroveren door met prijzen te stunten en daarmee aanzienlijke aanloopverliezen nemen. Zo lang de gevestigde partijen tevreden zijn met de status quo en niet al te veel morrelen aan de prijzen, kunnen ze relatief hoge marges realiseren. Zowel op de mobiele telefonie- als de kabelmarkt is deze situatie van toepassing.

Natuurlijk betekent dit niet dat er alleen maar stilstand op de markt heerst. Quebecor probeert voet aan de grond te krijgen op de mobiele-telefoniemarkt en BCE heeft geïnvesteerd in het kabelnetwerk in het gebied waar Shaw een belangrijke positie had voordat het werd opgeslokt door Rogers. Dat bedrijf zelf is in oktober 2022 een strategische alliantie aangegaan met Microsoft. Daardoor kon het als eerste operator Canadezen de nieuwste hybride werkoplossingen van Microsoft aanbieden. Verder heeft Rogers rechten op de uitrol van een 5G-netwerk verworven, als eerste van de Canadese aanbieders. In het vierde kwartaal van 2023 sloot Rogers een overeenkomst met SpaceX en Lynk Global voor het aanbieden van mobiele telefonie via satellieten.

Homeruns, goals en punten
In het verleden hebben kabelmaatschappijen belangen in mediabedrijven gekocht om zo verzekerd te zijn van content. Rogers heeft daardoor diverse belangen in tv- en radiostations en de sportclubs Toronto Blue Jays (honkbal), Maple Leafs (ijshockey), Raptors (basketbal), FC (voetbal) en Argonauts (American football). De mediatak draagt maar beperkt bij aan het resultaat, maar herbergt wel een serieuze waarde. Forbes schat de waarde van de Toronto Blue Jays alleen al op CAD1,8 mrd.

Overname van Shaw

De laatste strategische stap was dus de overname van concurrent Shaw. De integratie van Shaw verhoogt op lange termijn de marge, maar vraagt op korte termijn investeringen. Het netwerk van Shaw was van mindere kwaliteit dan de standaard van Rogers. Om de klanten binnen te houden investeert Rogers in het netwerk, daarnaast worden klanten van Shaw tijdelijke voordelen in het vooruitzicht gesteld. De investeringen waren met CAD946 mln in het vierde kwartaal van 2023 22% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De verwachting is dat vanaf 2025 minder investeringen nodig zijn.

Rogers verwacht jaarlijks CAD1 mrd kostenvoordelen te halen als gevolg van de overname. Die doelstelling ligt voor op schema: in het vierde kwartaal was 75% van de voordelen al gerealiseerd, een half jaar sneller dan verwacht. Voor de overname van Shaw zijn schulden aangegaan, die worden terugbetaald uit de vrije kasstroom. Aan het einde van 2023 was de verhouding van de totale rentedragende schuld ten opzichte van de totale activa (schuldratio) 4,7. Behalve uit de vrije kasstroom (naar verwachting CAD3 mrd in 2024) wordt de schuld afgelost door belangen te verkopen. Dat in telecom- en mediaaanbieder Cogeco is van de hand gezdaan voor ruim CAD800 mln. De verwachting is dat de schuldratio door de verschillende aflossingen eind 2024 daalt naar 4,0. Een andere kandidaat voor verkoop is de honkbalclub Toronto Blue Jays. Zakenblad Forbes schat de waarde van op CAD1,8 mrd. Een fors bedrag, afgezet tegen de totale waarde van Rogers van CAD21 mrd.

Diverse werkgever

Rogers Communications staat voor milieuvriendelijk ondernemen en wil de ecologische voetafdruk verkleinen. Dankzij efficiëntieverbeteringen, het aanpassen van gebouwen en vervangen van het wagenpark heeft Rogers sinds 2015 de CO2-uitstoot gehalveerd. Ook het waterverbruik en afvalproductie zijn sindsdien fors verminderd. Op maatschappelijk vlak wordt Rogers erkend als een zogenoemde Best Diversity Employer. Vrouwen vertegenwoordigen 31% in de raad van bestuur. Het bedrijf heeft een hoge werknemerstevredenheid: 89% van het personeel is trots om voor Rogers Communications te werken. Op het gebied van corporate governance scoort het bedrijf minder goed. De familie Rogers heeft een dikke vinger in de pap (zie kader). Onderzoeker Morningstar constateert overigens dat het stemgedrag van de familie in het verleden conform de belangen van de overige aandeelhouders was.

Familie Rogers oppermachtig
Rogers heeft over het algemeen een goede ESG-score. De E (Environment) is met een score van 8 uitstekend, de S (Sociale) is ruim voldoende, waarbij de Corporate Social Responsibility-strategie zelfs met een 9 wordt gewaardeerd door Refinitiv. Op het gebied van Governance (G) scoort het bedrijf door het controlerende belang van de familie Rogers slecht. De familie bezit iets minder dan 10% van het aandelenkapitaal, maar heeft via een constructie wel 90% van het stemrecht. In 2023 begonnen enkele telgen van de familie een rechtszaak omdat zij menen dat ze zijn buitengesloten. Het nieuws over de rechtszaak verslechterde het sentiment rondom het aandeel.

Mede als gevolg van de acquisitie zijn de cijfers van Rogers in 2023 niet zo gemakkelijk te vergelijken met die van 2022. De verwachtingen voor de toekomst geven meer inzicht. Rogers verwacht dat de omzet in 2024 met 8-10% groeit, waarbij de ebitda 12-15% oploopt. Ondanks krap CAD4 mrd investeringen blijft toch een vrije kasstroom over van CAD3 mrd, zo’n 25% hoger dan in 2023.

Analisten zijn voor 2025 minder enthousiast en verwachten dat de winst per aandeel met 6% groeit. In de jaren daarna wordt een toename van de winstgroei verwacht met ongeveer 10%. Het analistengilde ziet de winst per aandeel op die manier oplopen van CAD4,59 in 2023 naar CAD7,37 in 2028. Bij een huidige koers van ongeveer CAD54 is de k/w voor de winst van 2023 minder dan 11,8 en ten opzichte van de winst in 2028 betaalt men momenteel maar een multiple van 7,3. Het gemiddelde koersdoel van analisten ligt 40% hoger dan de huidige koers. Rogers is laag gewaardeerd voor een bedrijf met een op lange termijn verwachte winstgroei van 10%.

Advies aandeel Shaw op ‘kopen’

De lage waardering wordt gedeeltelijk verklaard door de hoge schuldenlast. De forse schuldratio van 4,7 maakt het bedrijf kwetsbaar bij serieuze tegenvallers. Daarnaast is de concurrentie van Quebecor een risico. Wanneer Quebecor snel marktaandeel verwerft ten koste van de huidige top 3 worden die laatste wellicht gedwongen de marges te verlagen. Verder is zwaardere regulering een risico. De overheid kan maatregelen nemen om de concurrentie te vergroten, zoals het openstellen van het netwerk.

In mijn optiek zijn deze risico’s meer dan voldoende verwerkt in de lage waardering. Rogers profiteert van de stabiele markt met een hoge vrije kasstroom. Daarbovenop heeft het concern diverse kansen om toch te groeien en de winstgevendheid te verbeteren. Allereerst natuurlijk door de kostenvoordelen van de overname en daarnaast door de cross- en upsell mogelijkheden bij de oude klanten van Shaw (het aanbieden van extra producten bij iets dat ze al gekocht hebben of op het punt staan te kopen, red.).

Ook de samenwerkingen met Microsoft en de satellietbedrijven bieden kansen, evenals de uitrol van het 5G-netwerk. Tenslotte kan Rogers de belangen in de mediabedrijven en de sportclubs verkopen om de balans verder te verbeteren. Ik hanteer dan ook een koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ