Commentaar | Haagse politieke risico’s
Dat zal nu niet in een keer radicaal veranderen, maar een licht verhoogd risico is sinds vorige week wel aan de orde. De Tweede Kamer keurde vorige week donderdagavond tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een voorstel goed om de belastingen voor banken te verhogen en een belastingheffing in te voeren op de inkoop van eigen aandelen. Hoewel beide voorstellen nog moeten worden goedgekeurd door de Eerste Kamer en over de invoering sowieso onduidelijkheid is, doken de financiële waarden op het Beursplein vrijdag fors in de min (lees ook pagina 9).
Neoliberaal
Het gebeurt zelden dat Haagse politiek zoveel invloed heeft op de Amsterdamse beurs als vorige week. Bijvoorbeeld de koersreacties in de voorbije jaren op de belangrijke nieuwsberichten dat Shell en Unilever zich gedwongen voelden hun hoofdkantoren naar Londen te verplaatsen, vielen in het niet bij de schrik van beleggers van vrijdag. Toch zullen beleggers in mijn ogen moeten wennen aan wat meer risico’s vanuit Den Haag. Dat gegeven past namelijk geheel in deze tijd en is ook niet onlogisch.
Het is geen nieuws dat het tijdperk van de neoliberale nadruk op aandeelhouderswaarde, dat begin jaren tachtig aanbrak, al een tijdje op z’n retour is. Vooral de kredietcrisis vanaf 2007 toonde voor veel mensen aan dat de vrije markt niet zaligmakend is, terwijl de coronapandemie en de klimaatcrisis de noodzaak van een sterke overheid onderstreepten. Ook eisen van links tot rechts in het politieke spectrum werknemers een groter deel op van de winstkoek van bedrijven.
Of beleggers dit leuk vinden of niet, een licht verhoogd risico vanuit Den Haag is zeker met het oog op de komende verkiezingen nu beleggersrealiteit.