Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Actueel advies

Advies Danny Reweghs, 12 sep 2023 16:27

Vopak | Rendement en risico mooi in balans

0 0 Leestijd ongeveer

Zoals wel vaker in het verleden bevat het kwartaalrapport van Vopak geen negatieve verrassingen. De eerder verhoogde jaarverwachtingen worden dan ook bevestigd.     

Het verhaal van Vopak is de laatste tijd weer heel consistent en voorspelbaar. En dat wordt duidelijk door de aandeelhouders geapprecieerd.

Net boven de verwachtingen

Vopak realiseert in het tweede kwartaal een omzettoename van 6,2% (tot €359 mln) tegenover hetzelfde trimester van 2022. Tegenover het eerste kwartaal is er wel een beperkte daling van €2,8 mln. Opgeteld geeft dat €721 mln voor het eerste halfjaar (+8,9% op jaarbasis) en dit ondanks een desinvestering (op de opslagterminal Savannah) van €25 mln en negatieve wisselkoerseffecten van €2 mln.

Dat levert in het tweede kwartaal een ebitda op van €245 mln tegenover €249 mln in de eerste drie maanden. Opgeteld is dat €494 mln, wat niet alleen €61 mln of 14% beter is dan in de eerste jaarhelft van 2022, maar ook boven de gemiddelde analistenverwachting van €489 mln. Vooral autonome groei ligt hieraan ten grondslag, maar ook €10 mln bijdrage van groeiprojecten. Anderzijds zijn er ook hogere kosten, impact desinvestering (€8 mln) en wisselkoerseffecten (-€2 mln). Dat levert een groepswinst op van €207 mln (€1,65 per aandeel) in het eerste semester tegenover €128 mln in dezelfde periode vorig jaar en een analistenconsensus van €201 mln (€1,60 per aandeel).

Volatiel is gunstig
Vooral de vraag naar tankopslag in olie doet het duidelijk beter en de vooruitzichten blijven gunstig. De oorlog in Oekraïne heeft voor de nodige volatiliteit gezorgd op de oliemarkten, met de noodzaak om de aanvoer te herbalanceren. Zeker sinds de olieboycot van Rusland; die zorgt voor langere transporten en verhoogt de noodzaak voor tankopslag. Bovendien zet de geopolitieke onzekerheid bepaalde partijen ertoe aan voor meer bevoorradingszekerheid te kiezen en dus in meer opslag te voorzien. De chemicaliënafdeling doet het ook beter en beter, onder meer omdat de divisie profiteert van contractvernieuwingen. 

Prognose onveranderd

Na een bezettingsgraad van 92% in de eerste drie maanden van dit jaar is er sprake van een lichte terugval tot 91% in het tweede kwartaal. De bezettingsgraad in de afdelingen Europa & Afrika en Azië & Midden-Oosten blijft wel bijzonder hoog. Vorig jaar haalde Vopak een onderliggend ebitda van €887,2 mln. Na het eerste kwartaal trok de bedrijfsleiding de jaarprognose op van €910-€950 mln tot boven €950 mln. Na de resultaten van het tweede kwartaal blijft de prognose ongewijzigd.

Advies aandeel Vopak blijft ‘kopen’

Reeds enige tijd ben ik positief over het aandeel Vopak.  Ik zie nog geen reden om van opinie te veranderen. De waardering is niet excessief met een verwachte k/w van 10,5 voor 2023 en een dividendrendement van 4,1%. Het aandeel biedt een mooie balans tussen een redelijk verwacht rendement en een beperkt risico en het advies blijft ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ