Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Actueel advies

Bayer | Sectorfavoriet ziet pijn vooral bij de gewasdivisie

0 0 Leestijd ongeveer

Bij Bayer daalt de afzet van onkruidbestrijders door voorraadafbouw bij klanten veel sneller dan verwacht. Na een matig kwartaal verschuift de focus.

Eind juli waarschuwde Bayer al dat de omzet en ebitda in 2023 lager uitpakken dan het bedrijf oorspronkelijk voorspiegelde. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers kwam duidelijk naar voren dat de pijn vooral bij de gewasdivisie zit. De inkomsten uit onkruidbestrijders op basis van glyfosaat liggen in 2023 61% lager dan een jaar eerder.

De terugval was deels een gevolg van lagere prijzen (-25%), die na een sterke opleving in 2022 weer terug bewogen naar historisch gebruikelijke niveaus. Daar komt bij dat het volume (-36%) sterk onder druk staat omdat kopers eerst hun eigen voorraden afbouwen.

Een omzetgroei van 5% bij de kernactiviteiten bij de gewasdivisie was onvoldoende om de glyfosaat-tegenvaller te compenseren. De vergelijkbare omzet van de tak daalde in het tweede kwartaal met 19% naar €4,9 mrd en de ebitda ging met 59% onderuit naar €725 mln.

Omzet- en margedruk

Voor heel 2023 rekent Bayer op een daling van de vergelijkbare omzet met 5% en een ebitda-marge van 21%. Aanvankelijk ging de onderneming nog uit van een groei van 3% en een marge van 25% à 26%. Ook bij de farmaciedivisie ging de lat iets omlaag. In plaats van een ebitda-marge van minstens 29% bij een omzetgroei van 1%, rekent Bayer nu op een marge van circa 28% bij een stabiele omzet.

Bayer in cijfers Q2 2023 Q2 2022
Omzet €11.044 mln €12.819 mln
Ebitda voor buitengewone posten €2.527 mln €3.349 mln
Vrije kasstroom  -€473 mln €1.140 mln

In het afgelopen kwartaal bleef de farma-omzet op vergelijkbare basis stabiel op €4,6 mrd. De ebitda voor eenmalige posten daalde met 7% naar €1,4 mrd. Dat was voornamelijk het gevolg van de verkoop van enkele niet-kernactiviteiten vorig jaar.

Per saldo hielden stijgende verkopen van nieuwe middelen Nubeqa (tegen prostaatkanker) en Kerendia (behandeling chronische nierschade) en dalende verkopen van bloedverdunner Xarelto elkaar in evenwicht.

Omdat de resultaten bij de consumententak bijna stabiel bleven, daalde de concernomzet in het tweede kwartaal op vergelijkbare basis met 8% naar €11,0 mrd. De ebitda voor speciale posten ging met 25% onderuit naar €2,5 mrd.

Aandeel Bayer op ‘kopen’

Voor heel 2023 stevent Bayer af op een winst van circa €3,50 per aandeel (k/w 14,9). Het vooruitzicht dat dit bedrag de komende jaren bij normaliserende marktomstandigheden kan opveren richting €5 en de waarde die vrijkomt bij een mogelijke opsplitsing, geven de doorslag om het koopadvies voor het aandeel Bayer te handhaven, net als de status van sectorfavoriet.

Topman houdt kaarten nog tegen zijn borst
De cijferpublicatie van Bayer was een primeur voor topman Bill Anderson, die op 1 juni is aangetreden als topman. Hij volgt de vroegtijdig vertrokken Werner Baumann op, die onder grote druk stond van activistische beleggers om het bedrijf op te splitsen. Het is nog onduidelijk of Anderson zich daartoe laat verleiden.

Anderson wil Bayer eerst goed leren kennen, voordat hij begin 2024 zijn strategische visie ontvouwt. Maar de voortekenen zijn veelbelovend. Toen de ceo tijdens de analistenbijeenkomst opmerkte dat hij daarbij alle opties open houdt, sloeg een koersdaling van 2% meteen om in een kleine winst. De tientallen miljarden euro’s die Bayer met een opsplitsing kan vrijspelen, zijn een belangrijk ingrediënt voor het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!