Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 9 jun 12:03

Hogere rente begint te bijten

0 0 Leestijd ongeveer

De financieringslasten van alle bedrijven lopen op, maar voor (te) scherp gefinancierde bedrijven wordt de situatie penibel. Dat biedt meer solide bedrijven de kans hun marktpositie te versterken.

Eind vorige week plaatste Unilever een aantal nieuwe obligaties. Een daarvan, een nieuwe tienjarige lening, heeft een coupon van 3,40%. Daarmee betaalt het inmiddels Britse concern een flink hogere rente dan op relatief recent uitgegeven langlopende leningen.

Nog maar drie jaar geleden betaalde Unilever een coupon van slechts 1,75% op een tienjarige lening. Vervelend, maar zeker geen onoverkomelijke kwestie voor Unilever. De rentedekking – operationele winst gedeeld door de rentelasten – is een zeer solide 18 en de verhouding tussen netto-schuldpositie en ebitda (operationele winst voor afschrijvingen en amortisatie immateriële activa) bedraagt nog geen 2,1.

Bekijk ook het dossier Obligaties

De marktpositie en strategie van Unilever verandert dan ook niet noemenswaardig door de oplopende financieringslasten. Maar niet alle bedrijven verkeren in een vergelijkbare ‘luxepositie’ als Unilever. J.P. Morgan ziet bijvoorbeeld problemen opdoemen voor een aantal bedrijven in de Europese telecomsector.

Analisten van de bank zijn al geruime tijd kritisch op de veelal verslechterde balansen in de sector. Die verslechtering leidt tot lagere investeringen, dividendverlagingen en een minder ondernemend management. Maar een bepaald segment van de telecomsector loopt nu tegen zijn grenzen aan. De ‘uitdagers’ van de gevestigde telecomorde zeilen volgens J.P. Morgan wel erg scherp aan de wind en worden nu geconfronteerd met sterk oplopende financieringslasten. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de bedrijfsstrategie van deze uitdagers, die zich zonder uitzondering in het risicovolle high yieldsegment van de obligatiemarkt bevinden.

Schuldenlast

De telecomanalisten taxeren het rendement op het ingezet kapitaal voor de Europese telecomsector op zo’n 6%. Door de stijgende lange rente en de opgelopen risico-opslag ligt het effectief rendement van de high yieldleningen uit de Europese telecomsector nu echter op ruim 7%. De uitdagers van de gevestigde orde – zoals Altice France en TalkTalk – werken met schuldratio’s van 4-6. Herfinanciering van deze forse schulden wordt problematisch. Altice France is daar een extreem voorbeeld van. Vrijwel de volledige schuldpositie van €22 mrd moet voor 2029 afgelost of geherfinancierd worden.

In januari probeerde Altice France al de voorwaarden en looptijd van bepaalde kredieten aan te passen, stelt J.P. Morgan. Eind april verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s niettemin de credit rating van Altice Europe verder tot ‘B-‘ vanwege hogere financieringslasten en een zwakke free cash flow-ontwikkeling.

De penibele situatie van Altice France is uiteraard niet voorbij gegaan aan de obligatiemarkt, waar sommige leningen van het bedrijf tegen een effectief rendement van meer dan 20% noteren (zie grafiek). Volgens J.P. Morgan heeft Altice France slechts beperkte mogelijkheden om via verkoop van bedrijfsonderdelen de schuldenlast te verlichten. Beleggers beginnen zich dan ook af vragen of Altice France zijn prijzen niet flink moet gaan verhogen of een partner moet gaan zoeken om de schuldenproblematiek aan te pakken. Dit sombere verhaal kent echter ook winnaars. Gevestigde telecomnamen als Orange, BT Group, Deutsche Telekom en KPN spinnen garen bij de schuldproblemen van hun uitdagers die lang konden profiteren van de extreem lage rente.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!