Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

MFS | Focus op faillissementen

0 0 Leestijd ongeveer

MFS vindt dat de financiële markten zijn afgeleid door de verkeerde zaken. Kijk vooral niet naar de rente, is het advies.

Al enige tijd domineren de uitspraken van centrale banken over de rente het nieuws. Veel beleggers willen weten wanneer de piek van de rente wordt bereikt, maar volgens Massachusetts Financial Services (MFS) is dit niet relevant en slechts afleiding.

Alleen de toekomstige kasstromen van bedrijven zijn volgens de analist belangrijk en MFS waarschuwt dat daarin flink wat teleurstellingen zijn te verwachten. Dat komt onder meer doordat de meeste ondernemingen zich door de lage rente van de afgelopen jaren flink in de schulden hebben gestoken.

Het afgelopen jaar zijn de kapitaalkosten het snelst opgelopen in meer dan vier decennia en waren de negatieve effecten daarvan al terug te zien in de kwartaalcijfers die bedrijven presenteerden. Daarnaast vroegen 74 Amerikaanse bedrijven in de VS met een schuld van meer dan $50 mln dit jaar al faillissement aan. Op jaarbasis overtreft dit het aantal tijdens de coronalockdown van 2020, toen het bbp van de VS met bijna een vijfde instortte.

Minder winst

De markt houdt rekening met een lagere rente later dit jaar, maar dat verandert volgens MFS niets aan het traject van faillissementsaanvragen en lagere rendementen op kapitaal. De vermogensbeheerder verwacht dat de hogere kapitaalkosten ook de komende periode een belangrijke rem gaan vormen op de winstgevendheid van veel bedrijven. Daarbij wijst MFS erop dat de grootste kostenpost van de meeste bedrijven arbeid is en dat daar gezien de lage werkloosheid voorlopig geen verandering in zal komen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.