Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Actueel advies

Verhaal van de Week Karel Mercx, 3 mei 2023 13:04

Beleggen in de beurs | Drie kansrijke beursbedrijven uitgelicht

0 0 Leestijd ongeveer

Als andere bedrijven het moeilijk hebben, beleven de bedrijven waarbij zij een notering hebben gouden tijden. We belichten drie beursbedrijven met goede vooruitzichten.

Economisch zware tijden leiden tot onrust op de beurs. Onrust zet beleggers aan tot transacties en dat betekent dat de handelsvolumes op de beurs omhoog gaan. Dit is goed voor de winstgevendheid van beurzen. De beste tijden voor de bedrijfscijfers van de beurzen zelf, vallen dan ook samen met de slechtste tijden van de meeste beursgenoteerde bedrijven.

In dit artikel belicht ik drie beursbedrijven die zelf een notering hebben: TMX, CME en Euronext. Voordat ik ga kijken naar deze drie individuele aandelen, wil ik beschrijven waarom het beleggen in beurzen juist nu aantrekkelijk is en hoe de aandelen van beurzen in mijn visie op de komende jaren passen. Dit is mijn derde Verhaal van de Week dit jaar en in dit artikel bouw ik verder op de vorige twee.

In het nummer van 16 maart heb ik in het Verhaal van de Week onderbouwd dat de periode 2020-2030 sterk zal afwijken van de periode 1985 tot 2020. In een notendop komt het erop neer dat de economische volatiliteit in die periode zeer laag was omdat de rente maar bleef dalen. De rente zal niet snel nog een keer zo’n extreme daling doormaken als toen en dat betekent dat de economische volatiliteit zal gaan toenemen. De groeifase van de economie zal krachtiger zijn dan wij gewend zijn en datzelfde geldt voor de neergaande fase van de economie.

In mijn visie op 2023 schreef ik op 13 januari dat de brede aandelenindices altijd een flinke daling voor de kiezen hebben gekregen nadat de yield curve (het verschil tussen twee- en tienjaarsrente) van negatief naar positief veranderde. In de afgelopen veertig jaar was de maximale drawdown van de S&P500 (inclusief opnieuw geïnvesteerd dividenden), vanaf het moment dat de tweejaarsrente onder de tienjaarsrente kwam te liggen in het gunstigste geval -3%.

In het minst gunstige geval was het een verlies van 51% en het gemiddelde van de acht keer dat de yieldcurve van negatief naar positief ging was -28%. Wanneer de yield curve van negatief naar positief gaat, dan komt dat altijd omdat de Fed de rente snel verlaagt omdat er in de VS een recessie is. Omdat de economische groei de komende jaren volatieler zal zijn, is de kans op een zware recessie bovengemiddeld hoog. Mijn advies voor 2023 was dan ook om minder te beleggen in hoofdindices.

Mijn privéportefeuille
In mijn privé-beleggingsportefeuille wil ik dit risico ook niet lopen en daarom probeer ik zo weinig mogelijk blootstelling te hebben aan de grote indices. Privé beleg ik vooral in aandelen die het moeten hebben van sterke trends. Denk bijvoorbeeld aan het defensiebedrijf Rheinmetall dat profiteert van de bipolaire wereld die aan het ontstaan is. Technologiebedrijf Duolingo weet als een van de beste kunstmatige intelligentie in zijn producten te integreren. Oliebedrijf Chevron moet het hebben van het gegeven dat de wereld heel veel langer olie nodig heeft dan de meeste mensen denken. En ik ben ook fan van zilver omdat de vraag een enorme impuls krijgt van de elektrificatie van de wereldeconomie. Goud zit erin omdat centrale banken dit een steeds aantrekkelijker alternatief voor de dollar beginnen te vinden. Daarnaast beleg ik in het thema beurzen via CME Group om te profiteren van de onrust die er aan zit te komen.

Beleggen in Beurzen


Omdat ik in dit aandeel dus een positie heb, belicht ik CME Group en TMX heb ik erbij gepakt omdat ik in dit aandeel een positie wil opbouwen. Er zijn drie redenen waarom ik Euronext als derde aandeel behandel. De eerste is dat het geen positie is die duidelijk profiteert van oplopende inflatie (dat is CME) en geen duidelijke positie is in grondstoffen (zoals TMX). Het is minder specifiek en daardoor minder risicovol. De tweede reden is dat Euronext de laagste waardering van allemaal heeft. De derde is dat Euronext de enige beurs is die wij bij Beleggers Belangen actief volgen. En dan zijn er nog heel wat belangrijke beurzen die ik buiten beschouwing laat in dit artikel, zoals ICE ($53 mrd marktkapitalisatie), Nasdaq (€24 mrd), Hong Kong Stock Exchange (€47 mrd), London Stock Exchange (€50 mrd) en Deutsche Börse (€32,4 mrd).

CME Group

CME Group is de grootste derivatenbeurs ter wereld met een marktkapitalisatie van €62 mrd. Het bedrijf biedt opties en futures aan op de belangrijkste vermogenscategorieën: aandelenindices, rentetarieven, valuta, cryptocurrencies, vastgoed, OTC-handel, energie en landbouwproducten. Maar CME heeft ook beleggingen die sterk in opkomst zijn zoals weerfutures, waarmee klimaatrisico’s zijn af te dekken. Dit zijn allemaal beleggingen die het goed doen in tijden van inflatie. Inflatie betekent hogere rentes, waardoor er bijvoorbeeld steeds meer vraag ontstaat naar producten om het renterisico af te dekken. Inflatie vergroot daarnaast de verschillen in economische prestaties tussen verschillende valutablokken, waardoor de handel in valuta’s toeneemt.

In de cijfers van CME is goed te zien dat in tijden van crisis beleggers meer gaan handelen. In 2007 had CME een vrije kasstroom van $607 mln en die schoot het jaar erna met ruim 60% omhoog naar $997 mln. In een crisis verbeteren de bedrijfscijfers significant, maar helaas duurt het een paar jaar voordat de belegger kan profiteren van die mooie cijfers. Dit komt omdat in een crisis een aandeel als CME net zo hard gedumpt wordt als de rest van de aandelen, maar daarna extra hard terugveert.

Het aandeel CME stond op 1 januari 2008 op $103,82 en de leidende derivatenbeurs ging op $32,47 het jaar uit. Dit is een verlies van 69% (!). Het herstel van CME was vanaf dat moment wel zeer sterk. In zes maanden kwam er 64% bij de koers, terwijl in die periode de S&P500 met 5% steeg. Nu is er iets soortgelijks aan de hand. In 2021 bereikte CME een vrije kasstroom van $2,3 mrd en onlangs werd bekend dat er over 2022 een vrije kasstroom was van $3,0 mrd, 2022 was dus een fantastisch jaar. De all-time high uit 2022 was $250,27 en CME staat nu op $184,41. De bedrijfsprestaties van CME zijn sterker dan ooit, maar de aandelen staan 25% onder hun hoogste koers.

Wanneer de beurzen volatiel zijn, dan zijn de bedrijfscijfers van CME ongekend goed. ‘Extra geld’ kan CME niet gebruiken en dat wordt dan ook volledig uitgekeerd aan de aandeelhouders. In 2020 kregen beleggers in CME een extra dividend van $2,50. In 2021 groeide dit extra dividend aan tot $3,25 en vorig jaar tot $4,50. Naast het speciale dividend is er ook een groeiende reguliere dividenduitkering. Dit staat voor 2023 op $4,40. Dit is 2,3% van de koers en het is dus minder dan het speciale dividend. De totale uitkering is het dubbele van het standaarddividend.

Advies aandeel is ‘kopen’

CME staat 25% onder zijn hoogste koers ooit en wordt in een mogelijke crisis sterker. Het is mijn verwachting dat er niet alleen 5% dividend zal worden uitbetaald, maar ook dat de koers snel gaat herstellen, dat is de reden dat ik privé in CME beleg. De waardering is ook prima. Een jaar geleden maakte de vrije kasstroom 3,1% van de beurswaarde uit en nu is dat 4,4%. Het advies voor het aandeel CME is ‘kopen’. Omdat CME geen inkomsten heeft uit het noteren van aandelen zoals TMX en Euronext dat wel hebben, is het grootste risico dat er de komende jaren geen onrust zal zijn. Beleggers gaan dan minder handelen en het aandeel CME daalt in aantrekkelijkheid.

TMX

Waar CME de meest waardevolle beurs is in dit artikel, is de beurs van Canada (TMX) met een beurswaarde van €5 mrd de kleinste. Op de Toronto Stock Exchange (TMX) staan relatief veel aandelen genoteerd uit de sector grondstoffen. In februari 2021 heb ik betoogd waarom ik denk dat er een nieuwe ‘commodity supercycle’ gaat komen van een jaar of 10 à 15. Stijgende grondstofprijzen zijn goed voor de beurs van Canada.

Gemeten naar het totaalrendement van de genoteerde aandelen heeft TMX het afgelopen jaar goed gepresteerd. TMX had over de afgelopen 12 maanden een gemiddeld rendement van 1%, waar CME uitkwam op -11%. De goede prestaties hebben ervoor gezorgd dat de verhouding tussen vrije kasstroom en beurswaarde het afgelopen jaar gelijk is gebleven op 4,8%. De beurskoers staat per saldo ongeveer gelijk en ook de vrije kasstroom is met ongeveer $275 mln constant. Dit is zo knap omdat de benchmark voor grondstoffen, de Bloomberg Commodity Index, over de afgelopen 12 maanden juist met 17% is gedaald. TMX heeft hier geen last van gehad omdat 2022 het zevende jaar op rij was waarin het aantal nieuwe beursnoteringen groeide.

Advies aandeel is ‘kopen’

In vergelijking met andere beurzen in de wereld presteert TMX goed. Het bedrijf is wereldwijd nummer 2 in het aantrekken van buitenlandse bedrijven en ook in het aantal nieuwe ‘venture capital’-ondernemingen. En het lukt TMX wereldwijd het beste om deze jonge bedrijven te laten groeien tot een volwaardige beursnotering. Ik wil zelf ook een positie opbouwen in TMX omdat ik in de komende jaren veel van grondstoffen verwacht, maar ik heb 0% kasgeld in mijn beleggingsportefeuille. Ik wil niets verkopen en de waardering van TMX is niet dusdanig aantrekkelijk dat ik wil beleggen met een margin. Dat neemt niet weg dat ik een koopadvies voor het aandeel TMX geef.

Euronext

Euronext heeft een beurswaarde van $8 mrd en heeft het grootste aantal genoteerde aandelen in Europa. De beurs is de grootste wereldwijd voor schuldpapier. De reden dat Deutsche Börse vier keer meer waard is dan Euronext, is dat de Duitsers de grootste derivatenbeurs in bezit hebben. Denk hierbij aan renteproducten om in te spelen op de Europese yield curve. Dit is veel meer schaalbaar dan notering van aandelen en verdient daarom ook standaard een hogere waardering.

Euronext heeft net als CME deze eeuw elk jaar een positieve vrije kasstroom gehad. Dit betekent dat er in elk jaar, nadat alle kosten zijn betaald en alle investeringen voor de toekomst zijn gedaan, er altijd geld over blijft. TMX is korter beursgenoteerd maar in de afgelopen tien jaar was er ook bij de Canadezen altijd een positieve vrije kasstroom.

Net als bij CME en TMX (zie tabel) groeit de datadivisie snel bij Euronext. De omzet van die divisie groeide met 15,5% naar €212 mln over 2012. Dit is bijna net zoveel als de €218,4 mln die via de notering van aandelen binnenkwam. Deze divisie groeide met 15,1%. De belangrijkste divisie trading groeide met 11% naar €514 mln. In een moeilijk jaar groeide daarmee elk bedrijfsonderdeel in de dubbele cijfers.

Euronext heeft van de drie de meeste schuld (zie tabel). Dit komt omdat het bedrijf in 2021 Borsa Italiana heeft gekocht. In 2021 was de verhouding tussen netto cash en ebitda 4,0 en dit is inmiddels alweer gedaald naar 2,1. Die snelle terugloop illustreert wat voor cashmachines beurzen zijn.

Euronext heeft zijn hoogste koers in 2021 neergezet en is sindsdien gedaald met 31%. In 2021 had Euronext een vrije kasstroom van €532 mln en in 2022 was dat €578 mln. Aan het begin van 2021 was de verhouding tussen de beurs en de vrije kasstroom van Euronext 4% en nu is het aandeel met 7,6% een stuk goedkoper.

Advies aandeel is ‘kopen’

De enige reden dat ik de aandelen zelf niet wil hebben is dat ik een zeer sterke mening heb over inflatie, rente, grondstoffen en volatiliteit. Voor de meer risicomijdende belegger geef ik een kooptip. In een negatief beursklimaat zullen TMX en CME beter presteren, maar ook in een dergelijk klimaat zal het aandeel Euronext het waarschijnlijk beter doen dan bedrijven in andere sectoren. Euronext zal waarschijnlijk beter presteren dan TMX en CME als er geen crisis komt, of wanneer de volgende crisis niets met inflatie en grondstoffen te maken zal hebben.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ