Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Educatie Ivan SNURER, 19 feb 15:56

Hoge bèta weer even interessanter dan laagvolatiele aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen met hoge bèta’s hebben nu weer een streepje voor op laagvolatiele aandelen, terwijl die normaal een hoger rendement bieden dan de markt.

Het rendement op aandelen wisselt sterk. Je kunt het ene jaar 20% winst maken en het andere jaar 30% verlies lijden. De kans bestaat ook dat de beurs ter plaatse blijft trappelen.

Naast koerswinst komt het rendement van aandelen ook van het dividend. Als belegger ben je voor een klein deel eigenaar van een beursgenoteerde onderneming. Als mede-eigenaar heb je, op voorwaarde dat er dividend betaald wordt, pro rato recht op een deel van de winst. Bedrijven die dividend betalen, streven ernaar om het in goede en slechte tijden te handhaven.

Als je primaire doelstelling niet bij het dividend ligt, dan kunnen de koersschommelingen van je aandelen behoorlijk vermoeiend zijn. Koersschommelingen zijn inherent aan beleggen. En als je gaat beleggen, wil je een zo hoog mogelijk rendement, toch? Helaas, beleggen is niet vrij van risico. Risico en rendement zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Laagvolatiele aandelen

Volgens de theorie hoort bij een hoog rendement een hoog risico. Maar in tegenstelling tot wat in de leerboeken staat, leidt de keuze voor laagvolatiele aandelen niet tot een lager rendement. Op termijn doen aandelen met kleine koersuitslagen het beter dan volatiele aandelen en de markt.

Het feit dat de keuze voor laagvolatiele aandelen geen synoniem is voor een lager rendement staat te boek als het volatiliteitseffect. Het koerseffect werd in de jaren zeventig al wetenschappelijk aangetoond, maar de anomalie vond zijn weg naar de beleggingsindustrie na de kredietcrisis. Nochtans presteren beleggingsstrategieën met laagrisico-aandelen door de marktcyclus heen beter dan gemiddeld.

Laagvolatiele aandelen zijn vooral interessant voor beleggers die grote koersuitslagen verafschuwen. Hoewel de koersschommelingen van laagvolatiele aandelen minder fors zijn, betekent dat nog niet dat je nooit in de min duikt. Het verlies is wel minder uitgesproken.

Op momenten dat laagvolatiele aandelen het laten afweten, zie je vaak dat hoogvolatiele aandelen schitteren. Als je die ook wilt, dan moet je aandelen met hoge bèta’s kopen. Wanneer de algemene marktbeweging omhoog gaat, stijgen aandelen met een hoge marktvolatiliteit dankzij hun beweeglijkheid sneller dan gemiddeld.

Nadeel hoge bèta

Het nadeel van aandelen met hoge bèta’s is dat ze in moeilijke beurstijden grote verliezen produceren. Het is dus zaak om op tijd in en uit te stappen. Timen is geen sinecure. Laag kopen, hoog verkopen, klinkt simpel, maar hoe anders is de praktijk.

Nochtans kun je met een simpele timing- en rotatiestrategie je beleggingsresultaat aardig opkrikken. Telkens weer op het juiste moment in en uit de markt stappen, lukt niemand. Wat wel lukt, is de afgezwakte vorm van markttiming waarbij de focus ligt op het mijden van grote koersdalingen.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde geeft een goed beeld van de prevalerende trend. Wanneer een index boven de heersende trend koerst, is de kans groot dat aandelen zullen stijgen. Onder de 200-dagenlijn hebben ze neiging om verder te dalen.

Preventie

Wanneer de S&P500 boven de 200-dagenlijn uitkomt, kun je beter inzetten op stijgende beurskoersen. Voordat je van positie verandert, kun je het beste controleren of de index de 200-dagenlijn met 3% heeft gekruist. Dat voorkomt valse signalen.

Als je de timing- en rotatiestrategie volgt, ruilde je vorige maand je laagvolatiele aandelen (S&P 500 Low Vol) in voor aandelen met hoge bèta’s (S&P 500 High Beta). In de voorbije 32 jaar wisselde je 31 keer van positie en harkte je op jaarbasis een winst van 13,5% binnen. Met dividend zelfs 14,7% en met transactiekosten van 1% roundtrip daalt het resultaat naar 13,6%.

Switchte je echter prompt als de index zijn 200-dagenlijn kruiste, dan had je zonder transactiekosten op jaarbasis een bruto opbrengst van 17,6% vergaard. Je kwam wel 227 keer in actie. Bij 1% kosten per roundtrip zakt je jaarrendement naar 9,6%. Dat is 99 basispunten, zeg maar 1%, minder dan bij een langdurige belegging in de S&P500.

hoge bèta-aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,37 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!