Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Shell verdubbelt jaarwinst | CEO waarschuwt over energiecrisis

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van Shell is over 2022 verdubbeld van $19,3 mrd naar $39,9 mrd. In het beste jaar tot dusver, 2008, maakte het oliebedrijf $28,4 mrd winst. Naast de cijfers vielen ook de woorden van de ceo op. 

De belangrijkste winstmaker bij Shell is de divisie ‘Integrated Gas’. Hier werd $22,2 mrd verdiend. Ceo Wael Sawan is ook enthousiast over de toekomst van deze divisie. Hij ziet de aardgasactiviteiten van Shell groeien en denkt dat de wereld niet alleen nu, maar ook op de lange termijn dringend behoefte heeft aan aardgas.

Dit jaar ziet Sawan de vraag vanuit China naar aardgas flink toenemen omdat dat land is afgestapt van zijn zero-covid-beleid. In opvallend duidelijke bewoordingen waarschuwde de Shell-topman iedereen die denkt dat het ergste van de energiecrisis achter ons ligt: dat zal volgens hem een traject van jaren worden.

Inkoop en dividend

De goede cijfers brachten Shell ertoe een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van $4 mrd te lanceren. Het is de verwachting dat dit in het eerste kwartaal van 2023 is afgerond. Het dividend gaat met 15% omhoog. Sinds 31 januari 2022 (toen het bedrijf de toevoeging Royal Dutch uit zijn naam schrapte) is het aantal uitstaande stukken gedaald met 9%.

De hoge olie- en gasprijzen hebben wonderen gedaan voor de balans van Shell. De Britten begonnen 2021 met $75 mrd aan schuld en dat is inmiddels gedaald tot $44 mrd. Het doel is om onder de $40 mrd uit te komen. Wanneer dat gedaan is, dan is het werk aan het repareren van de balans klaar. Dit biedt nog meer ruimte voor het verhogen van het dividend en het inkopen van eigen aandelen.

Aandeel Shell blijft op ‘houden’

De verhouding tussen vrije kasstroom en de beurswaarde is 13,4%, waarmee Shell nog steeds één van de laagst gewaardeerde grote bedrijven is. De aandelen Shell kunnen dan ook stevig worden vastgehouden. Ik kijk uit naar 14 juni, want dan houdt Shell een beleggersdag en dat is vaak het moment om een strategie-wijziging aan te kondigen.

De auteur heeft een long-positie in Shell

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!