Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 1 feb 16:35

Pfizer | ‘Coronaproducent’ legt de lat lager

0 0 Leestijd ongeveer

Na een recordomzet in 2022 wacht farmaceut Pfizer dit jaar een zware terugval in de corona-gerelateerde producten. De winstprognose voor 2023 is daarom wat aan de conservatieve kant.

Afgelopen jaar heeft farmaceut Pfizer voor het eerst in zijn bestaan de omzetgrens van $100 mrd doorbroken. Dat was voornamelijk te danken aan de omzet van coronavaccin Comirnaty ($37,8 mrd) en coronapil Paxlovid ($18,9 mrd) die samen goed waren voor ruim 56% van de totale omzet. Het niet-coronadeel van de omzet boekte afgelopen jaar een teleurstellende autonome omzetgroei van 2%.

Dit jaar zal de omzet van Comirnaty en Paxlovid volgens de farmaceut tot respectievelijk $13,5 mrd en $8,0 mrd terugvallen. Vanaf de tweede helft van dit jaar zullen beide coronamiddelen niet meer via grootschalige overheidscontracten worden verkocht maar net als andere medicijnen via de gebruikelijke ‘commerciële’ kanalen. Dat maakt de omzetprognose minder zeker.

Bovendien vereist het bewerken van het commerciële verkoopkanaal extra investeringen. Pfizer geeft dit jaar $1,3 mrd meer uit aan marketing – niet alleen voor de coronaproducten maar ook voor andere recent geïntroduceerde medicijnen – en $1,5 mrd meer aan onderzoek en ontwikkeling.

Lagere omzet uit coronaproducten en extra kosten zorgen voor een voorzichtige omzet- en winstprognose. Pfizer rekent dit jaar op een omzet van $67,0-71,0 mrd (ruim 30% minder dan in 2022) en een bijna 50% lagere, voor bijzondere posten aangepaste, winst per aandeel van $3,25-3,45.

Jaarcijfers Pfizer
In $ mrd 2022 2021
Omzet 100,33 81,29
Nettowinst 37,72 23,19
Aangepaste Wpa ($) 6,58 4,06

Prognoses

De farmaceut schetste opnieuw de verwachte omzetontwikkeling, exclusief coronaproducten, voor de periode 2025-2030. De $17 mrd aan omzetverlies door aflopende patenten moet meer dan gecompenseerd worden door $20 mrd omzet uit nieuwe producten die de komende anderhalf jaar op de markt worden gebracht. Daarnaast moeten overnames in 2025-2030 zo’n $25 mrd aan de omzet bijdragen. Met de overnames van de afgelopen anderhalf jaar heeft Pfizer naar eigen zeggen ongeveer $10,5 mrd van de voor 2030 voorziene $25 mrd al binnen. In de voorafgaande periode, 2022-2025, stelt Pfizer een jaarlijks gemiddelde autonome omzetgroei van 6% in het vooruitzicht. Na de zwakke 2% over 2022 moet het niet-coronadeel van de farmaceut dit jaar 7-9% groeien. Dat is niet onrealistisch.

Iets meer moeite heb ik met de prognoses voor Comirnaty en Paxlovid. Volgens Pfizer zijn afgelopen jaar 92 miljoen vaccinaties gezet in de VS. Dit jaar zal dat aantal naar verwachting dalen tot 65 miljoen, maar voor 2024 (67 miljoen), 2025 (77 miljoen) en 2026 (98 miljoen) voorziet de farmaceut inclusief een gecombineerd covid-griepvaccin weer een stijging. Ook voor de coronapil Paxlovid verwacht Pfizer ondanks de afgenomen coronadreiging stijgende verkoopvolumes in 2024-2026.

Aandeel Pfizer op ‘houden’

Ik verlaag mijn winsttaxatie voor Pfizer voor dit jaar naar $3,40. Daarmee komt de k/w op een bescheiden 13. Bescheiden is ook van toepassing op de dividendverhoging van 2,5% tot $0,41 per kwartaal, wat een dividendrendement van 3,9% oplevert.

Er is zeker geen reden om het aandeel Pfizer te verkopen, maar vooral mijn twijfel over de omzetontwikkeling van de coronaproducten weerhoudt mij vooralsnog van een koopadvies. Stevig vasthouden derhalve.

De auteur heeft een positie in Pfizer

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!