Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Portefeuilles Karel Mercx, 25 jan 10:22

Defensief | Drie beleggingen uitgelicht en een subtiele wissel

0 0 Leestijd ongeveer

De achterblijvers van 2023 waren in 2022 de winnaars en omgekeerd. Daarnaast gaan we via een ander product inspelen op de grondstoffenmarkten. 

Enel is tot dusver dit jaar de aanvoerder van de Defensieve portefeuille. Het Italiaanse nutsbedrijf heeft een rendement behaald van 12,3%. De reden is dat Italiaanse tienjaarsrente is gedaald van 4,7 naar 3,9%. Een dividendbetaler wordt aantrekkelijker op het moment dat de rente daalt. Het aandeel staat nog altijd wel 20% lager dan een jaar geleden, maar sinds Enel in juni 2015 in de Defensieve portefeuille is opgenomen, is het totaalrendement 81%.

Het dividend is gemiddeld in de afgelopen vijf jaar met 15% per jaar omhoog gegaan. Wij beleggen vanwege de degelijkheid van Enel en laten ons daarom niet gek maken door de schommelingen in de Italiaanse tienjaarsrente.

Münchener Rück

Nummer twee dit jaar in de Defensieve portefeuille is Münchener Rück met een rendement van 9,1%. De verzekeraar profiteert van rampen die overal op de wereld in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Vanwege die rampen heeft de grootste herverzekeraar op de wereld de prijzen flink kunnen verhogen. Het dividend is in de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 5,1% per jaar omhoog gegaan en het concern heeft onlangs nog een keer benadrukt dat het de komende jaren met 5% per jaar wil blijven verhogen. Münchener Rück zit sinds eind 2014 in de Defensieve portefeuille en het totaalrendement is sindsdien 151%.

Voor de Defensieve portefeuille is de belangrijkste ontwikkeling echter die van goud omdat dat met 23% met stip de grootste positie is. Het belangrijkste edelmetaal steeg over 2023 met 5,0%. De reden dat goud in de portefeuille zit, via de iShares Physical Gold ETC, is dat het edelmetaal goed presteert in een wereld waarin de schulden toenemen. In het verleden zorgden recessies ervoor dat de economische excessen van de vorige expansiefase werden opgeruimd. Tegenwoordig doen centrale banken er alles aan om zo snel mogelijk weer in een expansiefase te komen. In deze eeuw heeft de AEX +142% gerendeerd en goud is 542% opgelopen.

Ik geloof niet dat het beleid dat centrale banken te hulp komen in een recessie voorbij is en daarom blijft goud met stip de grootste positie in de defensieve portefeuille. Een ander sterk argument voor goud is dat centrale banken erin geloven. In de afgelopen tien jaar is elk jaar door centrale banken meer goud gekocht dan verkocht en het kwartaal met de meeste aankopen was in het afgelopen kwartaal (zie grafiek).

Eersten de laatsten

De achterblijvers in 2023 zijn de hardlopers uit 2022. Dit is allereerst de iShares Diversified Commodity Swap ETF met een rendement van -1,2 over 2023. Vorig jaar was deze belegging met 21% nog één van de winnaars. De andere knaller uit 2022 was Chevron met +58% en dit jaar verliest de oliemajor een half procent.
Hoewel de beleggingen in de grondstoffensector onderaan bungelen, denk ik toch dat 2023 weer een goed jaar zal gaan worden voor grondstoffen. De belangrijkste reden daarvoor is heropening van de Chinese economie. De grootste importeur van grondstoffen heeft in de afgelopen drie jaar zware lockdowns gehad, maar heeft sinds eind vorig jaar afscheid genomen van het zero covid-beleid. Dit betekent dat de Chinese vraag naar grondstoffen flink zal gaan toenemen in de komende kwartalen.

Daarnaast denk ik dat de Verenigde Staten binnenkort gaan stoppen met het overspoelen van de markten met olie uit de strategische voorraden. Het gevolg is dat het aanbod van olie zal afnemen. Olie is voor elke grondstof belangrijk. Denk aan aardgas, dat essentieel is voor kunstmest (aardgas is hoog gecorreleerd met olie). Daarnaast moeten grondstoffen worden vervoerd en daar komt weer olie bij kijken.

Andere variant

Verder voer ik een wijziging door in de iShares Diversified Commodity Swap ETF. Die bespeelde ik altijd via de DE000A0H0728, maar dat doe ik nu via de IE00BDFL4P12. De eerste heeft een Duits ISIN-nummer en de tweede een Europees. De reden dat ik wissel is dat de variant met ISIN-nummer DE000A0H0728 jaarlijks 46 basispunten aan kosten heeft en de variant met het ISIN-nummer IE00BDFL4P12 maar 19 basispunten rekent.

De kosten van hetzelfde product zijn zo verschillend omdat de IE00BDFL4P12 oorspronkelijk uit de koker van BlackRock (iShares is onderdeel van BlackRock) komt. De belangrijkste verklaring voor het kostenverschil tussen DE000A0H0728 en IE00BDFL4P12 zijn de schaalvoordelen die BlackRock kan bieden, terwijl het tegelijkertijd liquide toegang tot grondstoffen biedt. IE00BDFL4P12 heeft een beheerd vermogen van ongeveer $1521 mln en DE000A0H0728 van $345 mln.

Cash aan het werk

De Defensieve portefeuille staat over 2023 op +1,7% en ik ga mijn best doen om in 2023 een gedeelte van de grote hoeveelheid cash aan het werk te zetten. Dit is wel lastig omdat de westerse beurzen een waardering hebben die ongeveer gelijk is aan de gemiddelde waardering van de afgelopen vijf jaar. Ondertussen neemt de kans op een recessie toe aangezien de Fed en de ECB de rente flink hebben verhoogd. Het doel van de Defensieve portefeuille is om nooit tientallen procenten onderuit te gaan en dat maakt mij voorzichtig.

De auteur heeft een longpositie in Chevron, iShares Diversified Commodity Swap ETF, CME en goud

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!