Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Tips Hildo Laman, 3 jan 09:01

Redactietips Hildo | Van tech-aandelen tot een houtproducent

0 0 Leestijd ongeveer

Vorig jaar was geen makkelijk jaar, dat is duidelijk. Voor veel van mijn tips van vorig jaar was het rendement dan ook negatief. Maar nieuwe ronden, nieuwe kansen. En daarbij sluit ik technologie-aandelen niet ineens uit. 

De flinke koersdalingen maken de waardering van sommige aandelen heel redelijk, of zelfs aantrekkelijk. Bij mijn selectie heb ik niet speciaal rekening gehouden met een negatief jaar. Wat de beurs komend jaar gaat doen is moeilijk te voorspellen, zoals elk jaar eigenlijk. Ik ga dus niet specifiek op één scenario inzetten.

Alphabet

Een minder gunstige economie betekent minder advertenties. Dat is de belangrijkste oorzaak voor het gegeven dat het aandeel Alphabet een slecht jaar achter de rug heeft. Maar ik reken er niet op dat het eeuwig slecht blijft gaan en de koersdaling heeft ervoor gezorgd dat het aandeel erg gunstig gewaardeerd is. De balans is sterk, er staat een vrij grote beleggingspositie op. Als alleen al de koersen van aandelen en/of obligaties niet meer dalen zouden deze beleggingen een verbetering van de winstcijfers betekenen.

ASMI

Dit aandeel zal bij vrijwel iedereen wel bekend zijn. De chipsector zit al een paar kwartalen in een dip, maar ASMI heeft daar tot op heden weinig van gemerkt. De Amerikaanse handelsbeperkingen ten opzichte van China zijn wel een obstakel, maar het effect moet op dit moment niet overdreven worden.

En tegenover de huidige tijdelijke dip staat het perspectief op de langere termijn. Er is een grote kans dat de chipmarkt de komende jaren juist zal groeien. Kunstmatige intelligentie, de digitale auto en nieuwe energie-infrastructuur zijn voorbeelden van ontwikkelingen waar veel chips voor nodig zullen zijn.

Azerion

Azerion is in zijn eerste beursjaar hard onderuit gegaan. Zolang het bedrijf geen substantiële winst maakt zal het lastig zijn om het aandeel flink hoger te zetten. Maar als het bedrijf werk maakt van winstgevendheid (wat het zegt te doen), dan kan de winst dit jaar al heel behoorlijk zijn.

Dan kan het aandeel ineens vrij goedkoop blijken te zijn. Daarom neem ik het aandeel Azerion op in mijn lijstje. Het risico is dat de omzetgroei flink tegenvalt en/of het toch lastiger blijkt om winst te maken.

Continental

In oktober heb ik dit aandeel getipt. Ik vond toen de verhouding tussen risico en rendement erg gunstig geworden door de forse koersdaling, van zo’n 80% sinds midden 2018. Sinds de tip is het aandeel gestegen, maar nog niet zoveel dat het grootste deel van de potentie weg is. Ik ging en ga ervan uit dat Continental de huidige moeilijke omstandigheden zal overleven en dat de resultaten binnen niet al te lange tijd (2024?) zullen normaliseren.

Als dat uitkomt, dan is het aandeel Continental rond €50 of €60 goedkoop. Als de Europese energieproblemen escaleren, en/of er een diepe recessie komt, dan zal het aandeel nog een tijd laag blijven, of nog verder dalen. Maar dat geldt voor veel aandelen.

SCA

Dit Zweedse bedrijf is de grootste privé-eigenaar van bossen in Europa. Het gebruikt al die bomen voor het maken van hout, pulp en bio-energie en heeft ook veel windmolens op het land staan. Daardoor is SCA voor energie niet afhankelijk van de nu zo moeilijke energiemarkt: de meeste energie die het gebruikt produceert het bedrijf zelf. Daardoor is SCA ook amper gevoelig voor prijsschommelingen van energie en/of leveringsonzekerheid. Een voor beleggers in het aandeel SCA gunstig gevolg is dat de winstmarges behoorlijk hoog liggen, zeker voor dit type bedrijf.

De nettowinstmarge lag in 2022 in de buurt van 35% (terwijl bijvoorbeeld ASML iets onder 30% zit). Omdat de prijzen nu lager liggen dan begin dit jaar, zal de marge in 2023 waarschijnlijk ook lager liggen. Maar dat zal voor beleggers geen verrassing zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,37 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!