Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Bayer | Europese sectorfavoriet met te grote ‘conglomerate discount’

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Bayer kan nog altijd flink profiteren van de verschillende activiteiten van het bedrijf. Hoewel ze weinig overlap kennen, zijn ze allemaal goed gepositioneerd voor de toekomst.

Op dinsdag 28 februari maakt Bayer de jaarcijfers over 2022 bekend. De onderneming stevent volgens eigen verwachtingen af op een omzet van €47 à €48 mrd. Dat is ongeveer 8% meer dan een jaar eerder. De ebitda komt naar schatting 12% hoger uit op €12,5 mrd.

Ondanks de stijgende resultaten heeft Bayer op de beurs vorig jaar pas op de plaats gemaakt. Op 21 december sloot het aandeel op €49,09. Dat is minder dan 0,5% boven de openingskoers van dit jaar. Hoewel Bayer daarmee beter presteerde dan de Eurostoxx 50 Index (-10%), heeft het aandeel Bayer op de beurs zijn belofte als Europees sectorfavoriet nog lang niet ingelost. Er zijn verschillende redenen waarom daar in het nieuwe jaar verandering in komt.

 De divisies achter het aandeel Bayer


Als Bayer beleggers kan overtuigen dat de farmacietak een nieuwe groeifase tegemoet gaat, is de onderneming al heel goed op weg. De divisie is met een bijdrage van 37% aan de concernomzet en ruim 40% van de ebitda een belangrijke motor achter de resultaatontwikkeling. In het derde kwartaal groeide de ebitda van de farmatak nog met ruim 15% naar €1,6 mrd. De omzet liep met 9,2% op naar €5,0 mrd. Van die toename was echter 6,4% het gevolg van positieve valuta-effecten dankzij een stijgende dollar.

Taxatie jaarcijfers 2022 Omzet Ebitda
Farmacie €16,5 mrd €6,3 mrd
Gewasdivisie €24,5 mrd €7,0 mrd
Consumentenmiddelen €6,5 mrd €1,4 mrd

Bijna tweevijfde van de divisieomzet is afkomstig van bloedverdunner Xarelto en oogmedicijn Eylea. De inkomsten van het eerstgenoemde middel staan al onder druk door de komst van generieke concurrentie in China en Brazilië. Over twee jaar krijgt Xarelto ook op de Amerikaanse markt te maken met goedkope kopieën. In Europa is de patentbescherming echter met bijna twee jaar verlengd tot begin 2026. Voor Eylea lopen in 2025 en 2026 de belangrijkste patenten af. Maar het middel voelt nu al de druk van nieuwe concurrenten, zoals Vabysmo van Roche.

Stokje overnemen

Als de farmaciedivisie het volgend jaar even lastig krijgt, komt dat in ieder geval niet als een verrassing. Bayer zelf becijferde al dat de omzet van deze tak in 2024 met 5% tot hooguit 10% gaat dalen, om meteen in het volgende jaar het groeipad weer te hervatten. Dat optimisme wordt grotendeels gevoed door een aantal nieuwe middelen dat nu op de markt is. In dit opzicht springen onder meer prostaatkankermiddel Nubeqa (verkopen +123% naar €127 mln in derde kwartaal) en Vitrakvi (middel tegen solide tumoren) eruit.

Van het laatstgenoemde middel geeft Bayer geen afzetcijfers vrij. Het bedrijf heeft tevens een goed gevulde pijplijn met negen medicijnen in fase 3-onderzoek. Daar komt binnenkort trombosemiddel Asundexian bij, dat op de lange termijn mogelijk het stokje kan overnemen van Xarelto als blikvanger binnen het medicijnaanbod. En om de ontwikkeling van nieuwe medicijnen op de wat langere termijn te stimuleren, investeert Bayer de komende drie jaar €2 mrd in nieuwe onderzoeks- en productiecentra.

De afwachtende houding van beleggers is begrijpelijk, met het oog op de komende omzetdaling en in afwachting van nieuw pijplijnsucces. Toch ligt de waardering nu wel heel laag. De bandbreedte van de verhouding tussen ebitda en beurswaarde waarvoor grote farmabedrijven uit de Verenigde Staten en Europa worden verhandeld, ligt tussen de 7 en 15. Zelfs als Bayer helemaal aan de onderkant zou liggen, is de divisie bij een verwachte ebitda van €6,3 mrd nu €44,1 mrd waard. Dat is bijna evenveel als de huidige beurswaarde van €48,4 mrd.

Gewasdivisie herwint zijn glans

Naast de farmacietak heeft Bayer ook een grote gewasdivisie. Die staat de afgelopen jaren vooral in de aandacht door glyfosaat-rechtszaken, die een nare nasleep vormen van de overname van Monsanto. Het negatieve sentiment rond deze activiteiten werd in het verleden ook aangewakkerd door de productie van genetisch aangepaste zaden. Inmiddels is die aandacht naar de achtergrond verdwenen, is het juridisch risico sterk afgenomen en heeft Bayer de gewasactiviteiten uitgebreid. Met digitale hulpmiddelen en speciale zaden die beter bestand zijn tegen droogte en verzilting, helpt de onderneming boeren om de oogst te verbeteren en de CO2-afdruk te verkleinen.

In de eerste negen maanden van 2022 kwam de omzet van deze activiteiten op €19,6 mrd uit. Dat is ongeveer evenveel als de jaaromzet van het Amerikaanse agribedrijf Corteva (CTVA). De ebitda van dit bedrijf komt dit jaar uit op iets meer dan $3 mrd en op de beurs is Corteva $42,4 mrd waard. Hoewel de activiteiten niet volledig te vergelijken zijn, ligt de ebitda van Bayer’s gewasdivisie met €6 mrd over negen maanden dubbel zo hoog als het jaarniveau van Corteva.

Ten slotte heeft Bayer een aparte consumentendivisie, die onder meer huidzalfjes (Bepanthen), voedingssupplementen en allergiemiddelen (Claritin) maakt. Deze afdeling boekt op een omzet van circa €6 mrd per jaar een ebitda van €1,3 mrd. Hoewel het karakter van deze activiteiten enigszins aansluit bij de farmaciedivisie, is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om ze in hetzelfde concern onder te brengen.

Verschillende grote farmaciebedrijven hebben de consumententak al afgestoten en Johnson & Johnson (JNJ) is daar momenteel mee bezig. Het Amerikaanse bedrijf verzelfstandigt deze activiteiten in november onder de naam Kenvue.

Waarde vrijspelen

Hoewel een zogeheten conglomerate discount vaak voorkomt bij complexe bedrijven, is die bij Bayer onevenredig groot. De onderneming zou in drie aparte stukken mogelijk dubbel zoveel waard kunnen zijn als de huidige marktkapitalisatie. Er zijn natuurlijk volop voorbeelden van heel goedkope bedrijven die er maar niet in slagen om de onderliggende waarde vrij te spelen. De kans is echter groot dat dit bij Bayer wel gaat gebeuren.

Tot nu toe worden alle speculaties over een opsplitsing de kop ingedrukt door topman Werner Baumann. Onder zijn bewind heeft Bayer door de overname van Monsanto (voor $63 mrd in 2018) de huidige vorm gekregen. Baumann heeft al aangekondigd dat hij na het aflopen van zijn contract in april 2024 opstapt. Nieuwsdienst Bloomberg berichtte in september dat de onderneming nu al op zoek is naar een opvolger. Mogelijk wordt hij of zij al bij de aandeelhoudersvergadering in april gepresenteerd.

Aandeel Bayer flink ondergewaardeerd

Uiteraard is er geen garantie dat een nieuwe ceo binnen korte tijd de waarde van de verschillende onderdelen beter in de koers van het aandeel Bayer tot uitdrukking kan laten komen. Als dat lang duurt, zal de druk van activistische aandeelhouders echter toenemen. Bovendien worden beleggers in de tussentijd goed beloond voor hun geduld.

Met een verwachte vrije kasstroom van ruim €5 mrd dit jaar, een k/w van 9,0 en een dividendrendement van 4,5% is sectorfavoriet Bayer ook in 2023 onverminderd koopwaardig.

Juridische strijd sleept zich voort
Hoewel Bayer het glyfosaat-boek nog niet helemaal kan sluiten, is het juridisch risico enorm afgenomen. Het bedrijf heeft voor $10,9 mrd een schikking getroffen in 108.000 van de 149.000 claims. Daarnaast is er $4,5 mrd opzij gezet voor de afhandeling van lopende zaken. Voorlopig kiest Bayer er vaak voor om het op een uitspraak te laten aankomen. In de afgelopen zes rechtszaken trok de onderneming aan het langste eind.

Dit jaar verdwijnt glyfosaat uit de Amerikaanse schappen en het moet raar lopen als de kwestie opnieuw oplaait. Begin 2022 hebben beleggers overigens een aparte zaak tegen Bayer aangespannen, waarin ze $2,5 mrd eisen als vergoeding voor de ongelukkige overname van Monsanto.

Aandeel Bayern Kerngegevens