Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 6 dec 2022 14:46

Dividendportefeuille | SEB en VF in beweging in rustige week

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille kwam nauwelijks van zijn plaats, maar sloot de week per saldo in de plus af. Negatieve uitschieter was VF Corporation, SEB veerde juist flink op en Eastman verhoogde het dividend.

De weken vliegen voorbij en het einde van 2022 nadert met rasse schreden. Het wordt vrijwel zeker het eerste verliesjaar in de historie van de Dividendportefeuille. Na een kleine winst op weekbasis, staat er per 6 december een verlies van 10,2% op het bord. De hogere koersen werden deels weer ongedaan gemaakt door de zwakkere dollar, hoewel die dit jaar nog altijd op 8,1% winst staat tegenover de euro. Dat was enkele maanden geleden natuurlijk flink meer en dat remt de Dividendportefeuille, die voor 65,1% in Amerikaanse aandelen zit, nu juist wat af.

Maar we mogen natuurlijk allerminst klagen wat betreft valuta’s. Die ruim 8% winst voor de dollar geeft ook het dividendinkomen een extra impuls; de teller blijft wekelijks doorlopen met in 2022 nu ruim €8250 aan ontvangen dividend, ruim boven de €7101 uit 2021.

Eastman Chemical verhoogde het dividend vorige week tot een nieuwe uitkering van $0,79 per kwartaal (+3,9%). Daarmee wordt de fraaie serie van jaarlijkse verhogingen in een voor de sector zeer lastig jaar gewoon voortgezet en dat geeft vertrouwen. Het dividendrendement van Eastman is voor Amerikaanse begrippen relatief hoog, 3,7%, wat natuurlijk vooral komt door de koersdaling van 29% dit jaar.

Ik verwacht de komende weken ook nog een hoger dividend van Bristol-Myers, Abbott Laboratories en Broadcom. Dan zit het jaar 2022 er op wat betreft dividendverhogingen.

Investering in Europa

Het streven is nog altijd om voor het einde van het jaar de kaspositie van 1% afkomstig van Castellum te investeren in een nieuwe positie of in twee bestaande posities die een relatief kleine weging hebben. Het is wel noodzaak dat deze investering in Europa gebeurt, met het oog op de toch al forse weging in Amerikaanse aandelen die we onder 70% willen en (vanwege het Fundshare Dividend Fonds) moeten houden. Aandelen in Europa met een relatief kleine weging zijn onder meer Arkema, Orkla, Lifco, SEB en Thule. Mogelijk wordt het kasgeld van Castellum dus gebruikt om de positie in twee van deze aandelen te vergroten.

SEB

Op weekbasis was er portefeuillebreed nauwelijks beweging, maar op individueel niveau waren er wel enkele flinke uitschieters. In positieve zin was er achterblijver SEB dat het herstel vanaf de laagste koers van 25 oktober (€55) doorzette met opnieuw 9% koerswinst tot inmiddels €82. Een duidelijke aanleiding, afgezien van de overdreven koersdaling over 2022, was er niet. Van groot belang voor SEB blijft natuurlijk de Chinese markt, wat oorspronkelijk een belangrijke reden was om het aandeel te kopen voor de Dividendportefeuille.

SEB heeft een belang van 82,4% in marktleider op het gebied van kookgerei en kleine huishoudelijke apparaten Zhejiang Supor. De waarde van Zhejiang Supor is nu omgerekend $5,4 mrd, tegen $4,8 mrd voor heel SEB. Met andere woorden: je krijgt in theorie alle activiteiten buiten China – goed voor ruim 70% van de totale omzet van het Franse bedrijf – er bijna gratis bij.

VF Corp

Helaas was er ook een grote negatieve uitschieter in dezelfde hoek (consumer discretionary). VF Corp zakte 10% op een outlookverlaging en het nieuws dat de CEO vertrekt. Met dit aandeel is het voor mij heel simpel. De weging is nog slechts 0,7% en het dividend is net voor het 50ste jaar op rij verhoogd. Ik lig er dan ook totaal niet wakker van en wacht alles rustig af.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.