Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 6 dec 2022 17:05

Bloedt de bitcoin dood?

0 0 Leestijd ongeveer

De enige handige toepassing van bitcoin is om geld te verplaatsen tussen landen die geen ontwikkeld banksysteem hebben. Werkelijk niemand gebruikt bitcoins bijvoorbeeld om de boodschappen mee te betalen.

De reden dat mensen uit ontwikkelde landen cryptomunten kopen is om snel veel geld te verdienen. Wanneer er mensen zijn die risico’s willen nemen met aandelen zijn er ook mensen die risico’s willen nemen met bitcoins. De macro-omstandigheden zijn immers voor beide groepen beleggers hetzelfde: het zijn mensen die profiteren wanneer de Amerikaanse overheid geld uitdeelt en die minder geld kunnen uitgeven wanneer er hoge inflatie is.

Bitcoin correlatie


Het gevolg is dat de prijs van cryptovaluta’s versterkt meebeweegt met de financiële markten. Gaan de koersen van aandelen omhoog, dan stijgt de bitcoin nog veel harder. In de afgelopen zes jaar was de correlatie tussen aandelen en crypto overduidelijk. In 2017 steeg de S&P500 met 22% en ging de bitcoin omhoog met 1679%. In 2018 daalde de S&P500 met 5% en ging de bitcoin met 75% onderuit. Ook in de jaren 2019, 2020 en 2021 was de richting van aandelen en bitcoin gelijk en was de uitslag van de bitcoin altijd groter dan die van de S&P500.

De cryptomunt was wel altijd eerder met het neerzetten van een top of bodem en de S&P500 volgde per definitie. De bodems kwamen redelijk kort na elkaar. In 2018 bereikte de bitcoin het dieptepunt op 14 december en de S&P500 zette de bodem op 24 december neer. Bij de volgende crash bodemde op 16 maart 2020 de bitcoin en op 23 maart de S&P500.

Paniek op de financiële markten is kort en heftig en een top duurt vaak lang en verloopt rustig. De toppen van de cryptomunt en de S&P500 liggen daarom vaak wat verder uit elkaar dan de bodems, maar in de regel is de bitcoin de eerste die de top neerzet. De all-time high van de cryptovaluta kwam op 11 november 2021 en die van de S&P500 op 4 januari 2022.

Het is dus opletten geblazen wanneer de bitcoin en de S&P500, zoals nu, tegenovergesteld bewegen. In juni zetten beide een significante bodem neer. De S&P500 staat inmiddels ruim boven die bodem maar de bitcoin noteert eronder.

Niet het moment voor bitcoins

Er kunnen twee dingen aan de hand zijn: dit was het met het cryptotijdperk en de bitcoin bloedt langzaam dood, of crypto is nog steeds een hefboom op de financiële markten en het is een kwestie van tijd voordat de S&P500 een nieuw dieptepunt bereikt. Welke van de twee het ook is: het is nu niet het moment om bitcoins te kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.