Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Actueel advies

Adyen | Waarom het aandeel een goede investering blijft

0 0 Leestijd ongeveer

Op de beurs was 2022 een verloren jaar voor het aandeel Adyen als gevolg van de stijgende rente. In dit artikel leggen we uit waarom het bedrijf intern toch echt de juiste keuzes maakt.

Beleggers in het aandeel Adyen kijken al langere tijd uit naar donderdag 9 februari. Dan maakt het bedrijf de resultaten over 2022 bekend. De publicaties van het fintechbedrijf trekken gewoonlijk meer aandacht dan die van de meeste andere ondernemingen. In de eerste plaats spreekt het hoge groeitempo behoorlijk tot de verbeelding. Naar verwachting is de netto-omzet in 2022 met meer dan 35% gegroeid tot ruim €1,35 mrd.

Een andere reden waarom beleggers reikhalzend uitkijken naar de cijferpresentatie is dat Adyen slechts tweemaal per jaar resultaten naar buiten brengt. De berichten van de afgelopen maanden wijzen erop dat het bedrijf stevig vasthoudt aan de groeistrategie voor de lange termijn.

Investeren in plaats van besparen

Begin november legde topman Pieter van der Does in een brief aan werknemers uit dat hij geen ontslagronde voorziet als gevolg van de afkoelende wereldeconomie. Het bericht is een reactie op de ontslagen die techbedrijven zoals Meta en Twitter hebben aangekondigd. Adyen zit in een groeimodus en zal het personeelsbestand ook in 2023 verder laten groeien. Het najagen van de doelstellingen op de lange termijn weegt zwaarder dan het beheersen van de kosten en het zo snel mogelijk opschroeven van de ebitda-marge richting de eigen doelstelling van 65%.

Adyen in cijfers 2022 (schatting) 2021
Netto-omzet €1360 mln €1004 mln
Ebitda €825 mln €630 mln
Nettowinst €625 mln €470 mln

Daarbij neemt de onderneming voor lief dat het niet altijd aan de verwachting van beleggers in het aandeel Adyen kan voldoen. Een daling van de ebitda-marge van 61 naar 59% in de eerste jaarhelft, was bijvoorbeeld een belangrijke reden voor de kortstondige terugval van de beurskoers na de publicatie van de halfjaarcijfers met ruim 10%.

Groeimarkt

Een goed voorbeeld van een nieuwe groeimogelijkheid waarin de onderneming investeert, is de introductie van nieuwe services zoals bankdiensten en kredietverstrekking aan middelgrote en kleine bedrijven. Daarmee richt Adyen zich behalve op het traditionele mkb vooral op kleine ondernemers die artikelen verkopen via platformen zoals eBay en Etsy. Consultancyfirma McKinsey becijferde vorig jaar dat de markt voor betaaldiensten aan dit soort ondernemingen – die door de kleine omvang nauwelijks door traditionele banken bediend worden – in de periode tot en met 2025 met circa €100 mrd gaat groeien.

Adyen heeft heel scherp inzicht in de betalingsdata van kleine ondernemingen. Op basis daarvan kan het bedrijf beter dan concurrenten de keuze maken welke extra diensten worden aangeboden en tegen welke voorwaarden.

Blik op de toekomst

Het moet heel raar lopen als Adyen over drie tot vijf jaar niet de vruchten kan plukken van de groeistrategie. In de tussentijd blijft het aandeel Adyen echter zeer gevoelig voor de financiële resultaatontwikkeling en vooral ook voor de rente. Dat laatste wordt onderstreept door de koersdaling van 36,7% in de eerste elf maanden van 2022. Door de stijging van de rente, moeten toekomstige winsten tegen een hoger tarief naar het heden worden teruggerekend. Na de heftige rentestijging van dit jaar, is met het oog op de dalende inflatie en afkoelende economie de kans groot dat deze tegenwind in het nieuwe jaar gaat liggen.

Aandeel Adyen blijft op ‘kopen’

Dankzij de zeer sterke marktpositie en het bedrijfsmodel waarmee bestaande klanten goed zijn voor het grootste deel van de omzetgroei, kunnen de inkomsten de komende jaren met ruim 30% toenemen. In combinatie met een kleine margeverbetering, kan de winst per aandeel oplopen tot ruim €50 in 2025.

Hoewel er altijd een risico is dat een nieuwe innovatie de grote technologische voorsprong van Adyen deels doet verdampen, is het vooruitzicht van een k/w van 25 à 30 over drie jaar voor een snelgroeiend, schuldenvrij bedrijf met een duidelijk competitief voordeel ruimschoots voldoende om het koopadvies voor het aandeel Adyen te handhaven.

Aandeel Adyen Kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!