Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

T. Rowe Price | Amerikaanse versus Europese pijn

0 0 Leestijd ongeveer

T. Rowe Price verwacht dat door het verkrappende monetaire beleid van centrale banken de wereldeconomie in een recessie terechtkomt en vooral de eurozone het zwaar gaat krijgen.

Op dit moment zijn de reële bbp-groei en de industriële productie in de eurozone nog veerkrachtig, maar T. Rowe Price denkt dat de eurozone deze winter een diepe recessie zal doormaken die tot in 2023 aanhoudt. Op basis van de inkoopmanagersindices van de Europese industrie stelt T. Rowe Price dat de economische vooruitzichten voor de eurozone snel verslechteren. Daarnaast is het consumentenvertrouwen tot een ongekend laag niveau gedaald.

T. Rowe Price verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende periode de rente blijft verhogen, maar dat de rente lager uitkomt dan waar de markt nu nog rekening mee houdt. Omdat de reële bbp-gegevens achterlopen op de daadwerkelijke economische omstandigheden, denkt T. Rowe Price dat de inflatiedruk begin volgend jaar daalt en de ECB in februari of maart pas zal stoppen met verkrappen, waarbij de rente piekte tussen 2,25-2,5%.

Wel maakt T. Rowe zich zorgen dat door de renteverhogingen de risico’s voor de houdbaarheid van de schulden in Europa toenemen. Het gevaar van een gedeeltelijke herhaling van de staatsschuldcrisis in de eurozone ligt op de loer, terwijl het huidige renteniveau hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot een wereldwijde prijsdaling van vastgoed.

Ietsje optimistischer over de VS

De verwachtingen van T. Rowe Price voor de Amerikaanse economie zijn enigszins optimistischer, maar ook die zal volgens hen in een recessie terechtkomen. De vooruitzichten worden momenteel gedomineerd door inflatie en groei. De groei van de werkgelegenheid was veel sterker dan verwacht, maar nu veel bedrijven een personeelsstop of ontslagen aankondigen koelt de arbeidsmarkt af. Daarbij lijkt ook de looninflatie haar hoogtepunt te hebben bereikt.

Hierdoor, in combinatie met de hogere financieringskosten en krappere financiële voorwaarden, voorziet T. Rowe Price dat de Amerikaanse consument het moeilijker krijgt en daardoor de economische groei aanzienlijk zal vertragen. Vanwege een lagere buitenlandse vraag, een zwakkere economische groei in China, een stabilisatie van de energieprijzen en een daling van de goederenprijzen door toenemende voorraden zal de inflatie flink gaan dalen.

Toch zal de inflatie naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar voor de Fed onaangenaam hoog blijven, wat de Fed er volgens T. Rowe Price toe aan zal zetten om het strakke monetaire beleid te handhaven. De Federal Reserve is er volgens T. Rowe Price van overtuigd dat vanwege de hoge inflatie en de krappe arbeidsmarkt enige economische pijn nodig is om de inflatie weer stabiel te krijgen.