Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 29 nov 2022 15:35

Dividendportefeuille | Koersen dalen, dividend stijgt

0 0 Leestijd ongeveer

Op weekbasis was er per saldo weinig beweging in de Dividendportefeuille, die 2022 zo goed als zeker met verlies gaat afsluiten. Centraal staat echter het dividend, dat elk jaar gewoon verder blijft stijgen.

Met nog iets meer dan een maand te gaan staat er een min van 10,6% op het bord voor de Dividendportefeuille, die daarmee normaal gesproken het jaar voor het eerst sinds de start in september 2011 met verlies zal afsluiten. Het is om de bekende redenen natuurlijk een zeer slecht beleggingsjaar geweest voor groeiaandelen die 2021 veelal op recordniveaus hadden afgesloten en tegen hoge waarderingen noteerden. Daar kon best wat vanaf, zeker in de huidige macro-omgeving, en dat gebeurt dan ook.

Dit jaar kiezen beleggers vooral voor hoogdividendaandelen. Ook in Amsterdam blinken vooral de fondsen die zeer veel (en stabiel) uitkeren uit, vaak actief in de voorheen verguisde energiesector. Terwijl de Dividendportefeuille dit jaar afstevent op het slechtste resultaat sinds de start in 2011 zien we bij de Hoogdividendportefeuille, die momenteel rond recordniveaus noteert, juist een tegenoverstelde ontwikkeling. De rentestand en de ontwikkeling van grondstofprijzen zijn hier natuurlijk een belangrijke factoren, die veel Dividendportefeuilleaandelen juist negatief beïnvloedden.

Toch is er geen enkele reden tot zorg. De koersen van veel kwaliteitsaandelen staan tientallen procenten lager in 2022, wat het herstelpotentieel – mogelijk volgend jaar al – aanzienlijk groter maakt, uiteraard afhankelijk van de (macro)-ontwikkelingen op korte termijn. Op lange termijn is het verhaal onveranderd positief en eigenlijk ook heel eenvoudig. Het dividend groeit elk jaar verder en de beurskoersen volgen.

Geen enkel probleem

Belangrijk is om niet te vergeten dat juist 2021 het beste jaar ooit was voor de Dividendportefeuille met 30,8% winst. Dat daar in 2022 weer een stukje vanaf gaat is geen enkel probleem, sterker nog: het is een gezonde ontwikkeling. De afgelopen jaren waren de koersen (ver) vooruitgelopen op de ontwikkeling van het dividend, waar we een beoogde jaarlijkse dividendgroei hanteren van 7-8% gemiddeld voor de totale portefeuille.

De Dividendportefeuille houdt zich keurig aan die prognose met sinds de start jaarlijks iets meer dan 7% gemiddeld aan groei. De beurskoersen zijn echter veel harder opgelopen: gemiddeld staat er nu 14% koerswinst per jaar voor de Dividendportefeuille sinds de start in 2011. Het slechte beursjaar 2022 zal dit weer wat meer in balans brengen, al helemaal gezien het feit dat dit jaar qua dividendgroei het beste ooit is. Bij de huidige samenstelling is het geschatte dividendinkomen van ruim €8150 zo’n 15% hoger dan het totale dividend van €7101 dat in 2021 werd ontvangen.

In deze berekening heb ik bovendien het recent verkochte Castellum meegenomen; dat scheelt op jaarbasis omgerekend nog eens ruim €235 extra aan inkomsten, waarvan drie kwart overigens wel gewoon is ontvangen dit jaar. Indien de kaspositie van 1% uit Castellum opnieuw wordt belegd, maakt ook het inkomen en daarmee de dividendgroei natuurlijk weer een sprongetje.

Recordjaar voor dividendgroei

Dat laatste gaat sowieso gebeuren, want in december reken ik op een dividendverhoging door Bristol-Myers, Broadcom, Ecolab, Abbott Laboratories en wellicht ook Eastman Chemical. Daarmee wordt 2022 wederom een recordjaar voor dividend(groei). Wat de koersen doen op korte termijn is totaal niet relevant.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!