Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 2 dec 2022 09:00

Column | Aandelenrally ten einde?

0 0 Leestijd ongeveer

Met het aanbreken van de laatste maand van het jaar kijken analisten terug op het jaar en blikken zij vooruit. Ondanks buitengewone gebeurtenissen en de marktvolatiliteit staan de aandelenbeurzen er dit jaar niet slecht voor.

Columbia Threadneedle wijst erop dat de Eurostoxx50 sinds eind september met 20% steeg en dat is volgens deze analisten voornamelijk te danken aan de dalende gasprijzen, waar vraag en aanbod weer beter op elkaar zijn afgestemd. Wel waarschuwen zij dat er een prijsschok kan volgen wanneer de energietoevoer naar Europa vanuit het Midden-Oosten wordt onderbroken of er aanvallen komen op de energie-infrastructuur van Navo-landen.

Verder verwacht de vermogensbeheerder dat Europese consumenten tijdens de feestdagen zichzelf en anderen zullen trakteren. Zo komt uit data van Betaalvereniging Nederland naar voren dat tijdens Black Friday 55% meer online betalingen werden gedaan en de omzet 70% hoger lag dan op een normale vrijdag. Wel denken de analisten dat consumenten na de jaarwisseling de hand op de knip houden, waardoor de vraag en daarmee de marges afnemen en aandelenkoersen opnieuw een pas op de plaats moeten maken.

Hoop

Voor de langere termijn kunnen beleggers hoop putten uit de verwachtingen van Vanguard. Voor aandelen uit de eurozone schatten zij in dat het rendement voor de komende tien jaar op 4,9% tot 6,9% per jaar ligt en voor wereldwijde aandelen op 3,7% tot 5,7%. Daarbij vindt Vanguard onder meer Amerikaanse waarde-aandelen redelijk gewaardeerd ten opzichte van groeiaandelen.

Obligaties

Verder denkt de vermogensbeheerder dat er voor obligaties betere dagen in het verschiet liggen. Waar zij een jaar geleden nog voorspelden dat obligaties uit de eurozone -0,5% tot 0,5% per jaar zouden renderen, hebben zij dit bijgesteld naar 2,2% tot 3,2% op jaarbasis voor de komende tien jaar.

Bedrijfsobligaties lijken aantrekkelijk gewaardeerd, maar de toenemende kans op een recessie en dalende winstmarges leiden op korte termijn tot hogere spreads. Desondanks vindt Vanguard dat bedrijfsobligaties thuishoren in portefeuilles vanwege de lage correlatie met aandelen.

Ik ga in ieder geval net als veel andere beleggers mijn portefeuille de komende weken tegen het licht houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!