Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 27 nov 2022 09:00

Fidelity ziet een uitzondering op een betrouwbare regel

0 0 Leestijd ongeveer

Waar de midterms in het verleden resulteerden in kalmte op de Amerikaanse aandelenmarkten en een positief beleggingsrendement, denkt Fidelity dat 2023 een uitzondering op de regel kan worden.

Historisch gezien waren de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen altijd een prettige periode voor beleggers. Zelfs tijdens de donkere dagen van Black Monday in de jaren tachtig en de inflatiegolf eind jaren zeventig was er volgens Fidelity één opmerkelijke statistiek die in de afgelopen tachtig jaar standhield, namelijk dat de S&P 500-index na de midterms winst boekte.

Verdeling van macht

Vaak leverden deze tussentijdse verkiezingen een verdeling van de macht op tussen de twee belangrijkste politieke partijen in de Verenigde Staten. Het gevolg van dergelijke uitslagen is dat beleidsinitiatieven van de zittende regering er niet doorheen komen, wat ervoor zorgt dat markten en bedrijven kunnen profiteren van de zekerheid die daaruit voortvloeit. Het lijkt er nu op dat de Democraten ternauwernood hun meerderheid in de Senaat behouden, maar de Republikeinen hebben voldoende zetels gewonnen voor een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Verwacht wordt dat Bidens beleidsagenda wordt bevroren en dat mede daardoor onder meer belastingenverhogingen voor zowel consumenten als bedrijven voorlopig van tafel zijn. Ondertussen worden de Amerikaanse en mondiale markten geconfronteerd met een polycrisis van politieke, strategische en economische uitdagingen.

Spaargeld en huizenmarkt

Fidelity vindt dat de economische groei en de consumentenbestedingen in de VS het buitengewoon goed gedaan hebben, maar vreest dat de Amerikaanse economie volgend jaar een reëel risico op een recessie loopt en onder een druk komt te staan die in meer dan tien jaar niet meer is voorgekomen. Consumenten en bedrijven beginnen door de oplopende inflatie nu al op hun spaargeld in te teren en de Amerikaanse huizenmarkt heeft waarschuwingssignalen afgegeven over de betaalbaarheid en het aantal verkopen.

Deze ontwikkelingen kunnen tot gevolg hebben dat de waarderingen van beursgenoteerde bedrijven en andere activa sterker dalen naarmate de winsten afnemen en Fidelity vreest dat dit tot een verdere correctie van de S&P500 zal leiden. Toch willen zij de behaalde resultaten uit het verleden niet helemaal terzijde schuiven. Het rendement van de S&P500 in de twaalf maanden na de midterms bedroeg gemiddeld 15%, wat meer dan twee keer het jaarlijkse gemiddelde van de index is.

In tijden waar een Democratische president tegenover een Republikeins Congres stond lagen deze cijfers nog hoger. Maar als de afgelopen drie jaar ons iets hebben geleerd, zegt Fidelity, is het dat de omstandigheden continu veranderen.