Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 2 nov 2022 16:19

Linde | Gasproducent vertelt eentonig maar prettig verhaal

0 0 Leestijd ongeveer

Positieve verrassingen en opwaartse aanpassingen van de winstprognose kenmerken de cijferpublicaties van Linde. De industriële gassenproducent kan de prijzen, soms met enige vertraging, nog steeds verhogen.

Zoals zo vaak in de afgelopen jaren wist Linde de omzet- en winstverwachtingen te overtreffen. De autonome omzetgroei in het derde kwartaal bedroeg maar liefst 11% ten opzichte van het derde kwartaal van 2022, vooral dankzij gemiddeld 8% hogere prijzen. Inclusief de aan de klanten doorberekende energiekosten, negatieve valuta-effecten en desinvesteringen bedroeg de totale omzetgroei van Linde zelfs 15%. De nettowinst steeg 9% tot $1,6 mrd, maar de voor non-cash-posten aangepaste winst per aandeel nam als gevolg van de eigen aandeleninkoop met 14% toe tot $3,10.

Dit jaar kocht de industriële gassenproducent al voor $4,5 mrd aan eigen aandelen in waardoor het aantal uitstaande aandelen met 3,4% is gedaald. Aandeleninkoop blijft hoog op de agenda van Linde staan. Het bedrijf heeft een ‘A’-credit rating als doelstelling. De huidige financiële positie correspondeert echter met een hogere kredietwaardigheid. De verhouding tussen de netto-schuldpositie en ebitda (operationele winst voor afschrijvingen en amortisatie immateriële activa) bedraagt slechts 1,1. Linde is bereid om deze schuldratio tot ruim 2 op te laten lopen en deze financiële ruimte voor aandeleninkoop aan te wenden.

Derdekwartaalcijfers
in $ mrd 2022 2021
Omzet 8,80 7,67
Operationele winst 2,01 1,81
Aangepaste wpa ($) 3,10 2,73

Advies aandeel Linde op ‘kopen’

Na het uitstekende derde kwartaal verhoogde het bedrijf de verwachtingen voor de winst per aandeel voor dit jaar opnieuw, van $11,73-11,93 eind juli tot $11,93-12,03 (€12,02-12,12) nu. Dat is gezien de vrij conservatieve winstprognose voor het vierde kwartaal haalbaar en ik verhoog mijn winsttaxatie voor 2022 dan ook van $11,80 naar het midden van deze bandbreedte ($11,98 ofwel €12,07). Vooralsnog laat ik mijn winstprognose voor 2023 ($12,90/€12,99) ongewijzigd.

De koers-winstverhouding komt daarmee op 25,1 voor dit en 23,4 voor volgend jaar. Daarmee blijft de waardering van Linde stevig. De sterke financiële- en marktpositie en groeikansen – nog versterkt door de Inflation Reduction Act in de VS waarmee investeringen in waterstof en koolstofdioxide-opvang worden versneld – maken het aandeel Linde echter nog steeds koopwaardig voor een nog langere periode dan 12 maanden.

Linde wil Duitse beursnotering opheffen
Eind 2018 fuseerden het Amerikaanse Praxair en het Duitse Linde tot het ‘nieuwe’ Linde dat een hoofdnotering aan de beurzen van New York en Frankfurt kreeg. Linde wil de Duitse beursnotering nu stopzetten, vooral omdat die een negatieve invloed op de waardering van het aandeel zou hebben. Zo moest de weging van Linde in de Duitse DAX vaak worden ‘afgetopt’ wanneer deze weer tot boven de grens van 10% was opgelopen.

Voor het opheffen van de Duitse beursnotering is goedkeuring van 75% van de aandeelhouders nodig. Linde verwacht daar tussen medio februari en begin maart 2023 duidelijkheid over te hebben. Voor particuliere aandeelhouders zou de omwisseling van de euro-notering in Frankfurt naar de dollar-notering in New York volgens Linde ‘naadloos’ moeten verlopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!