Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 31 okt 2022 12:28

Shell | Energiegigant verwent aandeelhouders

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van Shell daalde van $11,4 mrd in het tweede kwartaal naar $9,5 mrd in het derde. Voor aandeelhouders blijft het bedrijf door middel van aandeleninkoop en dividenden voor Sinterklaas spelen.

De winstdaling kwam voor een klein gedeelte door de dalende energieprijzen, maar vooral doordat de gasmarkt ontwricht was, waardoor het moeilijk was om te hedgen.

Los hiervan was het nog steeds een van de beste kwartalen ooit voor Shell en er gaat nog eens $4 mrd naar de inkoop van eigen aandelen. Het totale bedrag dat over 2022 aan aandelen wordt ingekocht komt hiermee uit op $18,5 mrd. Shell wijst er expliciet op dat het inkopen van eigen aandelen ervoor zorgt dat het dividend de komende jaren verder omhoog zal gaan. Het voorstel is om vanaf het eerste kwartaal van 2023 het dividend met 15% te verhogen – het bestuur moet dat nog wel accorderen.

Shell verwacht dat het over heel 2022 op deze manier €26 mrd kan teruggeven aan de aandeelhouder, 13% van de totale gemiddelde beurswaarde dit jaar ($197 mrd). Normaal zijn dit soort percentages die niet houdbaar , maar bij Shell wel. Het is de lage waardering in combinatie met de hoge olieprijs die dit mogelijk maakt. De vrije kasstroom van Shell maakt 17,2% uit van de beurskoers van het aandeel. Dit laat zien dat ondanks de enorme koersstijgingen van het aandeel Shell nog steeds goedkoop is.

Voorraden van belang

Shell is alleen goedkoop zo lang de olie- en gasprijzen niet dalen. Dit zie ik ook niet zo snel gebeurende, vooral omdat de Amerikanen dit jaar de oliemarkt aan het overspoelen zijn met ruim 200 miljoen vaten olie uit de strategische reserves.

Die situatie eindigt waarschijnlijk abrupt na de midterm-verkiezingen en dat zal het aanbod van olie flink beperken. Mochten de voorraden die oorspronkelijk bedoeld zijn voor natuurrampen, boycotten of oorlog weer worden aangevuld, dan stijgt de vraag naar olie ook nog eens.

Het grootste risico voor het Britse bedrijf is dat het te veel geld aan het verdienen is. De cijfers van Shell waren zo goed dat zelfs de Amerikaanse president Biden reageerde. Hij verwijt het bedrijf dat het aandeelhouders hun zakken laat vullen in plaats van de benzineprijzen aan de pomp te verlagen.

Advies aandeel Shell op ‘kopen’

De lage waardering en de positieve verwachting over de olieprijs geven bescherming voor het geval de (Britse) overheid hard gaat ingrijpen bij de winst van Shell. Het advies voor het aandeel Shell blijft ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!