Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 28 okt 2022 11:40

Meta Platforms | Harde koersklap door komende kostenstijging

0 0 Leestijd ongeveer

Een stevige kostenstijging volgend jaar zorgt mogelijk voor een halvering van de winst. Maar het aandeel Meta is al zover gedaald dat een adviesverlaging niet terecht zou zijn.

Het aandeel Meta Platforms heeft een harde klap gekregen na de kwartaalcijfers. Het kwartaal zelf was niet eens zo rampzalig, met een omzetdaling van 4,5% en een winstdaling van 52,2%, hoewel dat niet al te best klinkt. Ook de verwachtingen voor het vierde kwartaal (een omzetdaling van ongeveer 7%) zijn misschien niet vrolijk stemmend, maar geen grote verrassing. Sterker nog, vanwege dit rapport verhoog ik mijn winst per aandeel (wpa)-taxatie voor ’22 naar $8,89 (van $8,13).

Kostenstijging

Maar de verwachtingen voor het komende jaar zijn belangrijker dan de resultaten van dit jaar. En daar schiet Meta uit de bocht. Het bedrijf geeft geen concrete omzetverwachting, hoewel het wel zegt te verwachten dat omzetgroei weer terug zal keren. Meta heeft wél een schatting gegeven van wat de totale kosten zullen zijn in ’23. En dat is een schok: $96 tot 101 mrd, wat bijna 15% meer is dan dit jaar. Als de omzet net als dit jaar met een klein percentage zou zakken, dan is de nettowinst minder dan de helft van dit jaar, als gevolg van de forse kostenstijging.

Ook bij een bescheiden omzetgroei van bijvoorbeeld 3% zou de winst met ongeveer een derde afnemen. De belangrijkste reden voor de forse kostenstijging is dat Meta flink investeert in infrastructuur voor kunstmatige intelligentie, die producten zoals de social media platforms en de virtuele ‘Metaverse’ moeten verbeteren.

Kerngegevens Meta Platforms
In mrd $ 2024t 2023t 2022t 2021
Omzet 118,1 112,5 115,7 117,9
Nettowinst 15,5 11,0 24,0 39,4
Wpa (in $) 5,75 4,10 8,89 13,99

Advies aandeel Meta Platforms op ‘houden’

Meta heeft eerder gezegd dat het vanwege de tegenvallende omzet terughoudend zou zijn met uitgaven. Dat blijkt het bedrijf zelf niet echt serieus te nemen. Ik vind het daardoor ook moeilijk om de bewering dat de omzet volgend jaar groeit te geloven. Ik reken op een kleine omzetdaling (2,5%), waardoor de wpa iets boven $4 uit zou komen. Daarmee zou de k/w ongeveer 25 zijn.

Beleggers moeten afwachten of de investeringen van Meta zich gaan uitbetalen. Vanaf een koers van ongeveer $100 daalt het aandeel als dat niet het geval is naar mijn huidige schatting nog eens 20 tot 30%, terwijl de koerswinst bij succes 50, 100% of meer zou kunnen zijn. Vanwege die verhouding blijf ik voor het aandeel Meta bij mijn advies: ‘houden’.

Aandeel facebook Kerngegevens

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!