Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Opinie Johan Brinkman, 13 okt 2022 09:00

Commentaar | Koop nú een olieaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Hoe moet ik omgaan met de verschillen tussen de adviezen op basis van fundamentele en van technische analyse? Dat is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld, zeker in tijden van heftige marktbewegingen zoals nu.

Voor een deel van de beleggers is dit bekend, voor een ander deel leg ik het nog een keer kort uit. Het belangrijkste verschil is dat fundamentele analyse (FA) vooral tot stand komt op grond van bedrijfscijfers, marktontwikkelingen, kwaliteit van management en waardering. De bestudering van de bedrijfscijfers is daarmee essentieel.

Een technisch analist zal daarentegen nooit het jaarverslag inzien om tot een oordeel over een aandeel te komen. De technische analyse (TA) is een puur trendmatige analyse waarbij koersontwikkelingen uit het verleden worden doorgetrokken naar de toekomst. Technische analyse leent zich ook prima voor vermogensbestanddelen die niet of moeilijk op fundamentele wijze zijn te doorgronden, zoals cryptovaluta’s. In een ideale wereld geven FA en TA eensluidende adviezen, maar vaak is dit dus niet het geval.

Omdat beide vormen van analyse populair zijn, geven wij aan beide methoden aandacht in Beleggers Belangen. Het is aan u om te beslissen aan welke adviesvorm u het meeste waarde  hecht. Maar ook als u een sterke voorkeur hebt voor FA of voor TA, moet u zich realiseren dat er een grote groep beleggers is die juist op de andere methode zijn of haar aan- en verkoopbeslissingen baseert. Ook voor FA-adepten zijn TA-adviezen dus iets om rekening mee te houden.

Technische adviezen

In dat opzicht heb ik slecht nieuws. Gezien het negatieve sentiment regent het de laatste weken TA-adviesverlagingen. Voor slechts elf Nederlandse aandelen hanteren wij momenteel TA-koopadviezen: OCI, Pharming, ASR, Alfen, Wolters Kluwer, Fugro, Shell, RoodMicrotec, GeoJunxion, JDE Peet’s en Unilever. Let wel, slechts op vier daarvan – ASR, Fugro, Shell en Unilever – hebben we ook een fundamenteel koopadvies.

In ons vaste universum aan internationale aandelen tel ik nu slechts zeven technische koopadviezen. Van die zeven aandelen hebben er slechts drie ook een fundamenteel koopadvies: BP, ExxonMobil en TotalEnergies. Als u dus waarde hecht aan zowel FA als TA, kan mijn advies niet anders luiden dan: koop nú een olieaandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!