Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 12 okt 2022 10:36

Dividendportefeuille | Angst regeert

0 0 Leestijd ongeveer

Het verloop van de Dividendportefeuille blijft om de bekende redenen zeer grillig. Op stel en sprong is verbetering niet waarschijnlijk, maar op lange termijn zijn de vooruitzichten alleen maar beter geworden.

Na een zeer fraaie beursweek met een sterk herstel volgde weer een extreem slechte week. De blijvende en misschien wel toenemende onzekerheid over de situatie omtrent Oekraïne en Rusland is de grote boosdoener. De kans op escalatie zal de komende maanden en allicht ook nog ver in 2023 zeer groot blijven en beleggers houden niet van onzekerheid. Ik kijk vooral naar fundamenten en zie de mooiste aandelen momenteel zeer ver, vaak meer dan 40%, onder hun hoogste koersen van eind vorig jaar noteren.

De dividendrendementen lopen steeds verder op, de vooruitzichten op lange termijn blijven voor veel van deze aandelen uitstekend en bovendien blijft het dividend elk jaar gewoon verder stijgen. Het recept is bekend en zoals altijd zeer simpel. Met geduld en discipline hoef je totaal niet in paniek te raken in het huidige beursklimaat.

Voor de Dividendportefeuille is 2022 in veel opzichten een jaar van extremen. De kans is nu wel heel groot dat er voor het eerst sinds 2011 verlies wordt gemaakt, met per 10 oktober een min van 17,1% op het bord. Dat is jammer voor het track record, maar eigenlijk uitstekend voor het rendement op lange termijn. Tegen de slotkoersen van eind september werd namelijk €1.805 aan dividend (0,5% van de totale portefeuille) van het derde kwartaal herbelegd in 43 prachtige aandelen die allemaal ver onder hun historische hoogtepunten noteren. Uiteindelijk zullen deze beurskoersen gewoon weer herstellen als de gekte uit de markt is.

Trotse aristocraat

Interessant is dat het dividend in 2022 extreem hard stijgt, mede door de sterke dollar. Na drie kwartalen in 2022 is er al een recordbedrag van €7465 ontvangen en inmiddels volledig herbelegd. Dat levert het volgende kwartaal automatisch nog meer dividend op, omdat er per aandeel meer stukken in portefeuille zitten. Daar komt natuurlijk de jaarlijkse dividendverhoging bij: in 2022 verhoogden reeds 34 van de 43 portefeuilleaandelen de uitkering.

Verder verwacht ik de komende weken en maanden nog dividendverhogingen van onder meer Roper Technologies, Bristol Myers, Eastman Chemical, Broadcom, A.O. Smith, Becton Dickinson, Ecolab en Abbott. En waarschijnlijk ook gewoon van het zo geplaagde VF Corp, dat nog altijd een trotse Dividend Aristocrat is. Het gemiddelde dividendrendement is nu 2,3%.

Op weekbasis waren er binnen de Dividendportefeuille enkele grote koersbewegingen, aangevoerd door ‘usual suspects’ als inflatie- en rentegevoelige aandelen Thule, Lifco, Castellum en VF Corp. Ook liggen de halfgeleideraandelen onder druk, mede door de gedwongen terugtrekking uit China, die onder meer KLA Corp hard raakt.

Castellum tussen de grootste dalers

Vastgoedfonds Castellum is in 2022 een van de grootste dalers maar doet het niet slechter dan (Zweedse) sectorgenoten, die allemaal onder grote druk liggen door de forse renteverhogingen in Zweden en elders in Europa.

Per saldo kwam het aandeel Castellum echter niet van zijn plaats, want vorige week pluste het aandeel juist 13% op het nieuws dat vastgoedinvesteerder Akelius een groot belang in het aandeel kocht na de extreme afstraffing. Met 0,9% heeft Castellum nu de op een na kleinste weging in portefeuille. Ik maak mij dan ook totaal geen zorgen om deze positie, evenmin als die van de andere bleeder VF, dat na de koersdreun nog slechts 0,8% weegt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!