Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 4 okt 12:29

ASML | Over de handelsoorlog, de dip en de komende cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Het komende kwartaalrapport moet duidelijk maken of het volle orderboek van ASML geraakt wordt door een dip in de markt en of er al gevolgen te merken zijn van de handelsoorlog met China.

Woensdag 19 oktober zal ASML de resultaten over het derde kwartaal presenteren. Zoals altijd is de kans groot dat ASML de zelf gegeven verwachtingen zal halen. Veel spannender zijn het commentaar op de marktomstandigheden en de vooruitzichten voor het vierde kwartaal.

Impact van de dip op ASML

De wereldeconomie is steeds meer gaan piepen en kraken de laatste maanden, als gevolg van de hoge inflatie die weer hoge rentes met zich meebrengt. Ook in de chipsector loopt het allemaal moeizamer: bij Nvidia is de omzetontwikkeling nu een stuk minder goed en ook bij Micron zit het tegen. Micron heeft zelfs aangegeven in het boekjaar 50% minder te willen gaan uitgeven aan chipmachines dan eerder gepland. De vraag is hoeveel last ASML zal hebben van een dip in de sector.

ASML in cijfers
In mln € kw.3 ’22t kw.2 ’22 kw.1 ’22 kw.4 ’21
Omzet 5250 5430,5 3534,4 4985,6
Nettowinst 1315 1396,4 695,3 1773,4
Wpa (in €) 3,31 3,54 1,73 4,39

Het bedrijf kan de vraag al een tijd nauwelijks aan. De vraag is in hoeverre klanten van ASML bestellingen gaan annuleren vanwege de dip. Micron heeft gezegd dat de lagere kapitaaluitgaven niet gelden voor de nieuwste technologieën. Het is niet onlogisch om te denken dat andere bedrijven een vergelijkbare tactiek zullen gaan toepassen. Dat zou kunnen betekenen dat ASML relatief minder last zal hebben van een dalende vraag.

Mogelijke gevolgen van China voor ASML


Een ander mogelijk (toekomstig) pijnpunt is China. Een Amerikaanse wet die de Amerikaanse chipindustrie moet helpen en de Chinese beperken (zie kader), kan gevolgen hebben voor de hele chipsector. ASML is geen Amerikaanse bedrijf, en ook niet Chinees, maar de VS probeert al jaren een verbod op de export van de machines van ASML naar China er doorheen te krijgen.

ASML mag al geen EUV-machines verkopen aan China. De dreiging van een escalatie van deze handelsoorlog zou ertoe kunnen leiden dat Chinese chipproducenten ASML-machines ‘op de groei’ gaan inkopen, of dat al aan het doen zijn. Dat zou een flinke piek in de omzet kunnen betekenen, met daarna een flinke daling door het wegvallen van de extra vraag.

Chipwet
In augustus is in de VS de ‘CHIPS & Science Act’ aangenomen. Deze wet behelst (onder andere) een injectie van $52,7 mrd in de chipindustrie in het land. Chipproducenten kunnen bijvoorbeeld een flinke subsidie krijgen op investeringen in productiecapaciteit in de VS. Een voorwaarde is wel dat het betreffende bedrijf tien jaar lang geen investeringen in China doet met de meest geavanceerde chiptechnologieën.

Producenten kunnen dus gedwongen worden om een keuze te maken: uitbreiden in de VS of in China? De VS is al jaren bang dat het land afhankelijk wordt van China voor halfgeleiders, en dat het op het gebied van kunstmatige intelligentie achter zal lopen. Voor die technologie zijn chips belangrijk. Ook de economische verstoringen als gevolg van chiptekorten spelen een rol.

Advies aandeel ASML op ‘kopen’

Het is belangrijk om de bedreigingen in de gaten te houden, maar het is tevens zaak om niet té bang te worden. De strijd tussen de VS en China heeft zeker gevolgen voor de chipsector, maar het zal niet zo zijn dat die ten onder gaat door de onenigheid. De wereldwijde vraag naar halfgeleiders zal op de lange termijn blijven groeien. Er zal dus ook een markt blijven voor chipmachines.

De versterking van de chipindustrie in de VS, maar ook in Europa, kan op termijn voor juist meer vraag naar machines zorgen. Het lijkt mij veel te vroeg om de witte vlag te hijsen voor het aandeel ASML, zeker op de huidige koers. Ik zie geen aanleiding om vóór de kwartaalcijfers het advies te herzien. Het advies voor het aandeel ASLM blijft ‘kopen’.

Aandeel ASML Kerngegevens

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!