Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Micron | Markt zit in een dip, maar het aandeel is goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Het kwartaalrapport van Micron bevat weinig positief nieuws. Maar beleggers in het aandeel doen er verstandig aan om door de cyclus heen te kijken.

De geheugenchipmarkt zit in een dip. Dat blijkt duidelijk uit het vierdekwartaalrapport van Micron. De omzet is met 19,7% gezakt ten opzichte van vorig jaar. Maar voor het nu lopende eerste kwartaal van het gebroken boekjaar wordt het nog erger. Micron verwacht een omzet die ongeveer 45% lager zal liggen dan in het vorige eerste kwartaal.

Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel (wpa) rond de $0,00 zal uitkomen. Micron heeft flink op de rem getrapt om ervoor te zorgen dat de voorraden bij klanten afnemen. Het bedrijf verwacht dat in de tweede helft van het nieuwe boekjaar de verkoop weer kan toenemen, omdat tegen die tijd de voorraden voldoende zijn afgebouwd.

Micron
In mln $ 2023t 2022 2021 2020
Omzet 23000 30758 27705 21453
Nettowinst 2600 9003 6351 2953
Wpa (in $) 2,37 7,81 5,23 2,42

Positieve trend

Het aandeel reageerde niet zo negatief op dit nieuws als je zou kunnen denken. Dat komt hopelijk doordat beleggers door de kwartalen en de cycli heen kijken. Micron heeft altijd cycli gekend, dat is een belangrijke verklaring voor de vaak lage k/w (bijvoorbeeld 6,5 op basis van afgelopen boekjaar). Maar het bedrijf is de afgelopen jaren veranderd, waardoor een k/w van minder dan 10 ten opzichte van de gemiddelde wpa naar mijn mening te negatief is.

In de grafiek staat de gemiddelde wpa sinds 2005 over steeds de voorgaande 20 kwartalen. Het wordt meteen duidelijk dat het bedrijf tussen 2000 en 2013 grotendeels verlieslatend was. De gemiddelde wpa lag onder 0. Maar vanaf 2014 verandert het beeld compleet.

Niet alleen wordt het gemiddelde positief, er komt ook een stijgende lijn in. Wel met ‘pauzes’, of dips, in periodes dat het minder goed gaat. Maar ook in die perioden is het wpa-gemiddelde nog heel respectabel, zeker in vergelijking met het Micron van voor 2014.

Minder verlies

De verliezen in slechte perioden zijn sterk afgenomen, en de cyclische dips zijn ook minder lang en diep. Tussen 2000 en 2013 werd in 55% van de kwartalen verlies gedraaid. Sindsdien is dat nog maar 8%. Het laatste kwartaal met verlies is inmiddels alweer 6 jaar geleden. Mogelijk komt er nu weer zo’n verlieskwartaal aan, maar zolang dat geen trend wordt, is dat geen probleem. Door de vaak hogere winsten de afgelopen jaren is de balans ook aanzienlijk verbeterd. Nu staat er meer cash dan schuld op de balans.

Lage waardering

Ondanks dat betere beeld, is de waardering van het aandeel niet echt hoger geworden. De afgelopen 30 jaar is de mediaan k/w 15,9 (een gemiddelde geeft een vertekend, hoog getal door de jaren met heel weinig winst). De mediaan over de afgelopen 5 jaar is 10,1. Dat is een waardering die meer past bij een bedrijf met weinig groei en potentie. De gemiddelde jaarlijkse wpa-groei van Micron de afgelopen 5 jaar was maar liefst 24,9%.

De langetermijn-mediaan lijkt mij dan ook een meer passende waardering. Díe k/w (ongeveer 16) en een gemiddelde wpa de komende tijd van $6 geeft al een waarde van het aandeel van $96. Als na een dip van anderhalf of twee jaar de gemiddelde wpa verder stijgt, naar bijvoorbeeld $8 of $9, komt een nog veel hogere mogelijke waarde in zicht. Een waarschuwing: dit soort schattingen geeft aan wat het aandeel waard zou kúnnen zijn, niet wat het zál zijn.

Advies aandeel Micron op ‘kopen’

Het is een feit dat Micron in een moeilijke periode zit. Maar de langetermijnvooruitzichten voor de chipmarkt blijven sterk. Bovendien ziet het ernaar uit dat de sector en het bedrijf hebben geleerd van het verleden. De destructieve neergaande fasen zijn nu veranderd in behapbare mindere tijden dankzij terughoudendheid met de productie. Dat komt mede door consolidatie: er zijn nu minder aanbieders.

De sterke balans maakt zorgen over de financiële toekomst overbodig. Voor beleggers die verder kijken dan de komende kwartalen, is het aandeel Micron op het huidige niveau goedkoop. Het advies blijft daarom ‘kopen’.

Aandeel Micron Kerngegevens

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!