Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 16 sep 11:41

Winstverwachtingen Europa onaangetast, en dat zegt wat

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks oorlog in Oekraïne en gierende inflatie blijven de winstverwachtingen voor bedrijven uit de eurozone opvallend positief. De achterliggende oorzaken van deze ontwikkeling zijn echter niet zo gunstig.

Bijna alle bedrijven uit de S&P500-index hebben de winstcijfers over het tweede kwartaal bekendgemaakt. Ongeveer drie kwart van die bedrijven wist de gemiddelde analistenverwachting te overtreffen, berekende indexaanbieder Standard & Poor’s (S&P). Dat is niet zo bijzonder. Over de afgelopen tien jaar wist gemiddeld namelijk ruim 72% van de S&P500-bedrijven de analistenverwachtingen te verslaan. De winst per aandeel over het tweede kwartaal kwam uit op $46,87 tegen $49,36 in de eerste drie maanden van dit jaar. Vooral de winstbijdrage van de sector Financials aan de winst per aandeel van de S&P500 Index kwam afgelopen kwartaal onder druk. Deze lag met nog geen 6% veel lager dan de afgelopen twee jaar het geval was.

De magere winstbijdrage van de financials kon slechts deels worden gecompenseerd door de sector Energie die afgelopen kwartaal liefst 16,6% aan de winst per aandeel bijdroeg. Hoewel dus drie kwart van de bedrijven positief verraste over het afgelopen kwartaal neemt het optimisme over de winstontwikkeling wel wat af. Volgens de indexaanbieder is de gemiddelde analistenverwachting voor de winst per aandeel van de S&P500-bedrijven voor heel 2022 terug gevallen van $225,50 eind maart tot $209,76 nu. Dat is een daling van bijna 7%. Ook de verwachtingen voor 2023 worden al weer iets verlaagd, van $246,79 eind maart naar $240,68.

Overeind

Opmerkelijk genoeg is de situatie in de eurozone anders. Volgens Morgan Stanley blijven de winstverwachtingen voor de bedrijven uit de eurozone juist goed overeind, veel beter dan die van andere regio’s, en worden ze zelfs nog opwaarts aangepast. De gemiddelde analistentaxatie voor de winst per aandeel van de 230 bedrijven uit de MSCI EMU Index voor 2022 is dit jaar al met 14% verhoogd, zo berekende Morgan Stanley.

Helaas is de achterliggende oorzaak voor deze relatief gunstige winstverwachtingen niet zo heel positief. Hoge olie- en aardgasprijzen en een (door gevreesde groeivertraging) verzwakte euro zijn namelijk de twee veruit belangrijkste oorzaken. Slechts vijf grondstoffenaandelen zijn volgens berekeningen van de bank alleen al goed voor 64% van de verhoging van de winsttaxaties dit jaar.

Ook de daling van de euro ten opzichte van de dollar speelt een duidelijke rol in de stijgende winstverwachtingen voor de bedrijven uit de eurozone. Sinds maart dit jaar stijgen de winstprognoses al maar verder in euro’s maar bewegen zijwaarts in dollars, aldus Morgan Stanley (zie grafiek).

Goedkoop

Voor de nog bredere MSCI Europe Index wordt dit jaar een groei van de winst per aandeel van 17% verwacht en voor volgend jaar van zo’n 2%. Exclusief de bijdrage van de energiesector stevenen Europese bedrijven volgens de bank af op een groei van de winst per aandeel van 7% in 2022 en 9% in 2023. Normaal gesproken leiden hogere winstverwachtingen op termijn ook tot hogere koersen, maar deze relatie is dit jaar in Europa verbroken. Daardoor zijn Europese aandelen uitgedrukt in de koers-winstverhouding zowel absoluut als relatief goedkoop, stelt Morgan Stanley. De waardering van de Europese markt bereikte zelfs het laagste niveau in meer dan tien jaar tijd tegen de wereldindex exclusief de dure Amerikaanse beurs.

Beleggers berekenen de geopolitieke risico’s en de lastige energiesituatie in Europa meedogenloos door. Daarom ziet Morgan Stanley de lage waardering ook nog niet als een uitgelezen instapkans. De winstmarges in Europa zijn immers nog steeds vrij hoog. Samen met het verkrappend monetair beleid, het wegvallende ‘valutavoordeel’ en de grote kans op afnemende groei in 2023 stemt dat erg voorzichtig over de winstgevendheid van het Europese bedrijfsleven voor de komende negen tot twaalf maanden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!