Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 7 sep 15:14

Novartis | In rustig vaarwater naar afsplitsing medicijndochter

0 0 Leestijd ongeveer

Novartis maakt een in meerdere opzichten kalm jaar door. De koers van het aandeel is per saldo nauwelijks veranderd, net als de winstvooruitzichten. Wel breekt de laatste en logische fase van de concernombouw aan.

In tegenstelling tot sectorgenoten als onder meer Sanofi, Pfizer en GSK, die veel in het nieuws zijn geweest vanwege rechtszaken over bijwerkingen van medicijnen en (patentdispuut over) coronavaccins, beweegt Novartis zich dit jaar vrij anoniem. De tweedekwartaalcijfers waren daar een goede illustratie van. De omzetstijging van 5% tegen constante wisselkoersen tot $12,8 mrd was solide. Dat gold ook voor de 10% hogere – opnieuw tegen constante wisselkoersen – winst per aandeel, naar $1,56.

De verwachtingen voor heel 2022 bleven echter ongewijzigd. Novartis gaat nog steeds uit van een stijging van de omzet en operationele winst van zo’n 5% tegen constante wisselkoersen. Omdat de al maar sterkere dollar een nog grotere negatieve invloed zal hebben op de operationele winst dit jaar (7-8%) verlaag ik mijn winsttaxatie voor 2022 wel van $6,33 naar $6,08 (CHF5,97).

Ook op patentgebied is het redelijk rustig bij de Zwitserse farmaceut, op een opvallende juridische nederlaag na rond een van de patenten op het multiple sclerosemedicijn Gilenya. In 2020 had Novartis een zaak over dit patent, dat in eind 2027 afloopt, gewonnen maar deze uitspraak is in hoger beroep omgedraaid.

Novartis overweegt dit oordeel aan te vechten. Gilenya was in de eerste helft van dit jaar goed voor een omzet van $1,16 mrd, ruim 5,6% van de totale omzet van de innovatieve-medicijndivisie. Novartis gaat zelf overigens al uit van generieke concurrentie voor Gilenya in 2024.

Omzetpotentieel

De Zwitsers verwachten in de periode 2022-2026 zo’n $9 mrd omzet aan generieke concurrentie te verliezen waardoor de omzetgroei tot ruim 4% zal terugvallen. Omzetgroei van medicijnen als Cosentyx (tegen psoriasis), Kesimpta (multiple sclerose), Leqvio (cholesterolremmer) en oncologiemedicijn Kisqali moeten dit omzetverlies voor een groot deel vullen.

Een van de belangrijkere pijplijnprojecten voor Novartis betreft een teststudie naar Kisqali in combinatie met hormoontherapie als aanvullende behandeling van borstkanker. Novartis ziet een omzetpotentieel van Kisqali van $6 mrd op dit gebied. Definitieve resultaten van deze uitgebreide en dure teststudie worden pas in de tweede helft van 2023 verwacht, maar dit jaar kunnen al interimresultaten bekend worden die de koers kunnen beïnvloeden.

Advies aandeel Novartis op ‘houden’

Op een koers-winstverhouding van ruim 13 en een dividendrendement van 4% blijft het stabiele Novartis in dit onaangename beursklimaat een heel prettig aandeel Novartis om in portefeuille te houden.

Sandoz gaat naar de beurs
Vorig jaar kondigde Novartis al aan ‘strategische opties’ te onderzoeken voor dochter Sandoz, producent van goedkopere generieke medicijnen. De uitkomst hiervan is dat Sandoz in de tweede helft van volgend jaar een eigen notering aan de Zwitserse beurs krijgt. Daarmee heeft Novartis na eerdere desinvesteringen en afsplitsingen de laatste stap naar de transformatie naar een puur innovatief medicijnconcern gezet.

Omdat de marges op generieke medicijnen lager liggen, leidt de afsplitsing van Sandoz tot een hogere operationele marge en rendement op geïnvesteerd vermogen. Novartis zal de dividenduitkering niet corrigeren voor deze afsplitsing en houdt dus vast aan het beleid om het dividend vanaf de meest recente uitkering van CHF3,10 per aandeel verder te laten groeien.

De auteur heeft een positie in dit aandeel

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!