Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 7 sep 10:06

Azerion | Winst in zicht voor de spelontwikkelaar

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet groeit onverminderd hard bij Azerion, maar winst laat nog op zich wachten. Op de langere termijn zou de winst van deze ontwikkelaar van computerspellen moeten kunnen oplopen.

De omzetgroei van computerspelontwikkelaar Azerion bedroeg in het tweede kwartaal 97,2%, bijna net zo hoog als in de eerste drie maanden (107,5%). Voor het halfjaar betekent dit een omzetverdubbeling. De groei komt door overnames en door organische ontwikkeling. Hoeveel elk van deze twee aspecten precies bijdraagt aan de groei is niet bekendgemaakt.

De omzet van beide divisies (Platform en Premium Games) is met meer dan 90% toegenomen. Platform is de belangrijkste divisie, goed voor bijna 80% van de omzet.

Verlies

Wat lager op de halfjaarrekening zit een aantal pijnpunten. Het meest in het oog springende is een last van €107,1 mln die voortkomt uit de overgang van een SPAC naar het huidige aandeel. Het goede nieuws is dat dit geen cash-uitgave is, maar een boekhoudkundige post (zie kader).

Daarnaast zijn er nog andere kosten die samenhangen met de beursgang. Vooral door deze posten is het nettoverlies over de eerste helft van  het jaar €134,1 mln. Zonder de kosten van de beursgang zou er mogelijk een kleine winst zijn overgebleven.

Verwachting

Het doel om dit jaar een omzet te halen van tenminste €450 mln is herhaald. Het vierde kwartaal is in de regel het beste van het jaar. Als het goed is zijn de kosten van de beursgang dan grotendeels achter de rug, waardoor hopelijk een nettowinst mogelijk is. Het zal niemand ontgaan zijn dat het huidige beurssentiment vrij negatief is. Voor aandelen als Azerion is dit nog een graadje erger, omdat het bedrijf op dit moment geen winst maakt. Daarom zouden zwarte cijfers een steun in de rug kunnen zijn voor het aandeel.

Azerion
In € mln 2023t 2022t
Omzet 585 450
Nettowinst 37,0 -124,0
Wpa (in €) 0,30 -1,00

Advies aandeel Azerion op ‘kopen’

Hoe de economie er de komende tijd gaat uitzien is moeilijk te zeggen, maar dat er bedreigingen zijn is duidelijk. Aan de andere kant biedt de markt waar Azerion actief is structureel perspectief. Het handhaven van de omzetdoelstelling wekt vertrouwen dat het bedrijf geen al te grote kleerscheuren zal oplopen de komende tijd. Op de langere termijn zou de winst moeten oplopen door omzetgroei, maar vooral ook verbeterende marges.

Voor volgend jaar schat ik een wpa in van €0,30, waarbij ik uitga van ongeveer 30% omzetgroei, hogere marges (schaalvoordeel) en geen grote afboekingen of bijzondere kosten. Het aandeel is naar mijn mening op de huidige koers niet duur. Het advies voor het aandeel Azerion blijft ‘kopen’.

Boekhoudregels
De beursgang van Azerion via een SPAC wordt een ‘omgekeerde overname’ genoemd. Dat komt omdat het niet-beursgenoteerde Azerion BV een beursgenoteerde NV (de voormalige lege beurshuls) overneemt. Bij een dergelijke transactie gelden bepaalde internationale regels volgens de IFRS (International Financial Reporting Standards). Omdat de SPAC volgens de definities niet wordt gezien als een regulier bedrijf, valt deze transactie onder IFRS 2, waarin de verwerking van betalingen in aandelen wordt voorgeschreven.

Reguliere overnames worden geregeld in IFRS 3. De cijfers van Azerion worden zoveel mogelijk gepresenteerd volgens de IFRS 3-standaarden, maar een uitzondering is dat de overdracht van de bezittingen van de BV naar de NV valt onder IFRS 2. Het gevolg is dat er een afboeking gedaan moet worden die ten laste komt van de balanspost ‘ingehouden winst’.

Aandeel Azerion Kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!