Commentaar | Controversiële winsten
Zowel Shell, Exxon Mobil, Chevron als BP publiceerden uitstekende cijfers. Bij elkaar opgeteld boekte dit viertal een nettowinst van ruim $49 mrd in het tweede kwartaal. Volgens Andrew Lapthorne, kwantitatief strateeg bij Société Générale, staat de fraaie winstontwikkeling van de oliesector steeds meer in contrast met de rest van de Amerikaanse beurs.
Lapthorne bracht de winstverwachtingen van analisten voor de bedrijven uit de S&P500-index in kaart. Voor 2022 duidt de gemiddelde analistenverwachting op een groei van de winst per aandeel van ongeveer 9% ten opzichte van 2021. Die winstverwachting is de afgelopen twaalf maanden per saldo nauwelijks gewijzigd. Maar dat beeld verandert wanneer de winsttaxaties voor de oliesector niet worden meegenomen. Voor de S&P500 exclusief de oliesector holden de winstprognoses de afgelopen weken namelijk hard achteruit, tot ongeveer 2% voor dit jaar, berekende Lapthorne.
De topwinsten van de oliesector trekken dan ook terecht de aandacht, maar niet alleen van tevreden beleggers die hogere dividenden en hogere inkoop van eigen aandelen tegemoet kunnen zien. In tijden waarin hoge energieprijzen bedrijven en consumenten hard raken worden de torenhoge winsten van de oliesector al snel controversieel en ontstaat de roep om speciale belastingen of andere maatregelen om de winsten af te toppen. En niet alleen meer in Europa, maar ook in de VS.
Vooruitlopend hierop kondigde TotalEnergies afgelopen maand aan de brandstofprijzen aan de Franse pomp de komende maanden vrijwillig te verlagen om de pijn van de gestegen energieprijzen voor de Franse consument wat te verzachten. BP-topman Bernard Looney gaf bij de presentatie van de halfjaarcijfers echter aan de brandstofprijzen voor Britse automobilisten niet te zullen verlagen. De Britse regering heeft het bedrijf immers al een speciale belasting opgelegd op de opbrengsten van de Noordzee-olie. ‘Verschillende landen kiezen ieder hun eigen methode om de kosten voor het levensonderhoud binnen de perken te houden’, liet Looney aan de Financial Times weten.
Volgens de BP-topman is het aan de Britse overheid om de belastingopbrengst in te zetten om de meest kwetsbare groepen te steunen. Wanneer de winsten van de olieconcerns door de energiecrisis op deze hoge niveaus blijven mogen aandeelhouders er vanuit gaan dat de fraaie oliewinsten ook minder gewenste aandacht blijven trekken.