Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 3 aug 12:06

OCI | Knappe schuldreductie

0 0 Leestijd ongeveer

OCI weet dankzij de torenhoge kunstmest- en methanolprijzen veel cash te genereren en de schuld nog verder te verlagen. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor hogere dividenden.

In het tweede kwartaal boekte OCI een aangepast ebitda van $1,29 mrd, een toename van 141% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat was hoger dan de analistenconsensus van $1,16 mrd. De verkoopvolumes daalden met 2%, hoofdzakelijk door de tijdelijke sluiting van de biomethanolfabriek in Delfzijl. Vanwege de hoge gasprijzen is de productie van biomethanol niet langer rendabel.

Lage afschrijvingen

De lagere volumes werden gecompenseerd door de ruime verdubbeling van de kunstmestprijzen en gestegen methanolprijzen. Onder de streep boekte OCI een aangepaste nettowinst van $527,5 mln, tegen $125,1 mln in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf profiteert van lagere afschrijvingen en financieringslasten.

OCI keerde in het tweede kwartaal een dividend uit van $320 mln. Toch wist het bedrijf de nettoschuld met $553 mln te verlagen naar $708 mln. Dat was te danken aan een riante vrije kasstroom van $928 mln in het tweede kwartaal. Er volgt nog een interim-dividend van $3,55 per aandeel. Er is voldoende financiële ruimte voor blijvend hoge uitkeringen.

Goede uitgangspositie OCI

De cijfers van OCI steken gunstig af bij die van concurrent Yara, ’s werelds grootste kunstmestfabrikant. Het Noorse bedrijf zag de volumes in het tweede kwartaal met 21% dalen door het stilleggen van de productie in Europa. OCI heeft minder last van de hoge gasprijzen in Europa omdat de Europese productiefaciliteiten slechts 9% van de totale gasbehoefte van OCI uitmaken. Bovendien kan OCI in Europa goedkoop ammoniak importeren vanuit de fabrieken in de VS en het Midden-Oosten.

Advies OCI blijft op ‘houden’

OCI verwacht dat de kunstmestprijzen voorlopig op een hoog niveau blijven als gevolg van de hoge gasprijzen, lage graanvoorraden en gestegen prijzen voor agrarische producten. Naar verwachting blijft de kunstmestmarkt tot ten minste 2024 goed. Ook voor de methanolmarkt ogen de vooruitzichten gunstig doordat het aanbod de vraag niet kan bijhouden. Toch kan OCI de huidige hoge winst waarschijnlijk niet vasthouden. Uiteindelijk zullen de kunstmestprijzen weer dalen naar meer gangbare niveaus. Op 9 keer de winst voor 2023 herhaal ik het houdadvies.

CIJFERS TWEEDE KWARTAAL
in mrd $ 2022 2021
Omzet 2,9 1,5
Aangepast ebitda 1,3 0,5
Winst per aandeel ($) 2,50 0,60

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!