Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

TotalEnergies

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 29 jul 2022 12:25

Advieswijziging | Intel niet meer het wachten waard

0 0 Leestijd ongeveer

Een groter dan verwachte omzetdaling en een onverwacht verlies bij Intel zijn redenen om het advies op dit aandeel te veranderen.

Het tweedekwartaalrapport van Intel was een vervelende verrassing. De omzetdaling was groter dan verwacht: Intel heeft drie maanden geleden gezegd een daling van ongeveer 8% te verwachten, dat blijkt nu maar liefst 22,0% te zijn geworden. Tegenvallende marktomstandigheden spelen een rol: de verkoop van pc’s en laptops is de laatste maanden flink gedaald. Maar er zijn ook leveringsproblemen bij bepaalde chips. Verder lijkt het er ook op dat Intel marktaandeel verliest bij chips voor datacenters. Door de sterke terugval in de omzet is er afgelopen kwartaal verlies gemaakt (€0,5 mrd).

Prijsverhogingen

Voor het derde kwartaal worden iets betere resultaten verwacht, maar niet heel veel beter. Intel gaat een aantal prijzen verhogen, als gevolg van de hogere kosten die het bedrijf moet maken. Dat zou iets betere marges mogelijk moeten maken. Maar het zal niet genoeg zijn om mijn eerdere winst per aandeel-taxatie voor heel 2022 ($4,00) te halen. Ik verlaag die taxatie naar $2,50. Daar zit nog de boekwinst op de verkoop van een onderdeel dat geheugenchips maakt bij, anders was het resultaat nog slechter geweest. Het is lastig om voor volgend jaar een voorspelling te doen. Er is economische onzekerheid, maar het is ook de vraag hoeveel Intel zelf kan doen om het tij op korte termijn te keren. Volgens het bedrijf ligt de bodem van deze dip in het tweede en derde kwartaal van dit jaar. Ik schat een iets hogere omzet voor 2023 dan dit jaar, met betere winstmarges. De boekwinst van dit jaar keert natuurlijk niet terug. Al met al kom ik uit op een wpa-taxatie voor 2023 van $2,50.

Intel 
In mrd $ 2023t 2022t 2021 2020
Omzet 68,0 66,5 74,7 72,9
Nettowinst 10,0 10,3 19,9 20,9
Wpa (in $) 2,50 2,50 4,89 4,98

Advies Intel naar ‘verkopen’

Het koopadvies op Intel was gebaseerd op de transformatie van het bedrijf, die over enige jaren resultaten zou moeten gaan opleveren. In de tussentijd zouden de resultaten en dividenden goed genoeg moeten zijn om het wachten op de afronding van de transformatie de moeite waard te maken. Die vlieger gaat niet meer op. Het plan van de Amerikaanse overheid om de nationale chipindustrie te versterken zou Intel moten helpen, maar het zal waarschijnlijk minstens een jaar duren voordat Intel daar iets van merkt. Daarbij is er nog het risico dat dit overheidsplan het uiteindelijk toch niet haalt, of sterk verwaterd wordt. Ik zie al met al geen reden meer om dit aandeel de komende kwartalen aan te houden, laat staan te kopen. Ik verlaag het advies daarom naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!